Otkriveni planovi
4

Nova BMW Serija 5 će imati potpuno električnu i5 verziju

D. B.
Nova BMW Serija 5 će ponuditi potpuno električnu verziju, ali to ne znači da će odbaciti motore s unutrašnjim sagorijevanjem.
Kompanija BMW je potvrdila da će nova Serija 5 biti ponuđena s konvencionalnim, ali i s električnim pogonom kada se pojavi na tržištu u naredne tri godine.

BMW se okreće električnom pogonu i tako napreduje ka cilju smanjenja prosječne emisije CO2 širom svoje ponude. Do 2023. godine će BMW Grupa lansirati 25 novih električnih modela, a oko polovine će u potpunosti odbaciti konvencionalne motore.

Nova Serija 5 će se pojaviti u drugom valu lansiranja BMW-ovih električnih vozila u narednih nekoliko godina, zajedno sa sljedećom Serijom 7 i električnom verzijom SUV-a X1.

Prvi val če činiti BMW iX3, i5 i iNEXT SUV modeli, koji će se pojaviti prije kraja 2021. godine.

Baš kao i Serija 7 te X1, Serija 5 će biti dostupna s dizelskim, benzinskim blagim hibridnim te plug-in hibridnim pogonom uz potpuno električnu verziju.

Postojeća i nedavno obnovljena G30 Serija 5 koristi BMW-ovu modularnu CLAR platformu koja se sastoji od čelika visoke čvrstoće i laganih kompozita.



Sljedeća generacija će vjerovatno koristiti unaprijeđenu platformu zasnovanu na osnovnoj, a s obzirom da iX3 koristi sličnu platformu, vjerovatno će se preuzeti i električna tehnologija. Električna Serija 5 će vjerovatno nositi oznaku i5 te imati nazad postavljenu bateriju od 80 kWh, a pokretat će je električni motor od 282 KS.

Ovaj model bi na tržištu bio rival nadolazećoj Mercedesovoj EQE limuzini, električnom bratu E-Klase, kao i Teslinom Modelu S.

Da li će električna verzija biti dostupna u Touring varijanti, zasad nije poznato.