auto
4

Nissan predstavio svog trkača za 24 sata Le Mansa

Klix.ba
Nakon neobičnog DeltaWing trkaćeg automobila Nissan je za najbržu i najprestižniju P1 kategoriju trka izdržljivosti, gdje spada i legendarna trka 24 sata Le Mansa, sada pripremio i GT-R LM Nismo, koji također stiže sa nekoliko tehnoloških iznenađenja.

Nissan je predstavio GT-R LM NISMO tokom ovogodišnjeg izdanja Super Bowl-a, a opisan je kao jedan "novi inovativni LM P1 trkaći automobil koji nije nalik nijednom drugom Le Mans automobilu".

Već osnovne specifikacije govore da je GT-R LM NISMO zaista drugačiji, pa je tako za snagu zadužen twin-turbo 3,0-litarski V6 motor koji je uparen sa sistemom za rekuperaciju kinetičke energije, a cijeli sklop snagu prenosi samo na prednje točkove. Snaga se do prednjih točkova prenosi preko 5-stepenog sekvencijalnog mjenjača a pomoć u prenosu snage nudi djelimična blokada diferencijala.

GT-R LM Nismo je težak 880 kg jer je izrađen od kompozitnih karbonskih vlakana, dok su stakla izrađena od polikarbonata. Zadnji dio ovog trkača karakteriše veliko aerodinamičko krilo koje je u potpunosti podesivo zavisno od potreba za silom potiska.

Zaustavljanje omogućavaju šestoklipne prednje i četveroklipne zadnje čeljusti kao i kompletan Nismo kočni sistem "by-wire" bez fizičke veze između papučice kočnice i samih kočnica. Na prvoj liniji odbrane od proklizavanja su Michelin trkaće gume koje su montirane na izuzetno lagane magnezijumske 16-inčne naplatke koje je izradio BBS.

Nissan GT-R LM NISMO je 4645 mm dug, 1900 mm širok i samo 1030 mm visok, a unutr se između ostale obavezne opreme nalaze sigurnosni pojasevi sa učvršćenjem u pet tačaka, sistem za gašenje požara kao i napredni NISMO upravljač sa integrisanim LCD ekranom.

Nissanov bolid će učestvovati u LM P1 klasi FIA World Endurance Championship prvenstva koje počinje 12. aprila u Silverstoneu u Velikoj Britaniji. GT-R LM NISMO će se također takmičiti na stazama Spa Francorchamps, Le Mans i Nürburgring, a onda će otići u SAD, Japan, Kinu i na Bliski istok.

Vezani članci