Mnogo preciznih detalja
1

Minijaturna Mazda MX-5 Miata napravljena od čokolade

D. B.
Mazda Motor Corporation je na Twitteru povodom Valentinova objavio fotografije minijaturnog modela MX-5 Miata koji je napravljen od čokolade.

Kompanija je jednostavno mogla napraviti kalup i dodati oznake te tako završiti posao, no ovaj "slatkiš" je mnogo više od toga. Uložen je ogroman trud te je posvećena velika pažnja svakom detalju. Na prvi pogled je jasno da se radi o aktuelnoj generaciji Miate RF. Paneli, ručke na vratima i linije karoserije odgovaraju stvarnom automobilu.

Unutrašnjost je otvorena kako bi se napravilo mjesto za čokoladna sjedišta i armaturnu ploču, komponente napravljene odvojeno od karoserije. Šasija je napravljena također od čokolade, kao i mjenjač, osovina, kočioni sistem i komponente ovjesa. Izudvni sistem sadrži katalizator, rezonator i prigušivač. Dvostruki završeci izduvnih cijevi imaju "završnu obradu" od nečega što liči na šećer.

Detaljno su izrađene i felge, kao i gume automobila.

Jestivu MX-5 Miatu je napravio Kenta Hasegawa, talentovani chef koji je je prvo ime Sucretiera, pekare iz Tokija poznate po raznim poslasticama.

Nažalost, čokoladna Miata neće biti dostupna u prodaji.