Nakon 10 godina
10

MINI se vraća na utrku 24 sata Nurburgringa s modelom John Cooper Works

D. B.
U sklopu proslave 50. godišnjice utrke 24 sata Nurburgringa, MINI se vraća nakon 10 godina sa specijalnim modelom.

Britanska kompanija u njemačkom vlasništvu će na slavnu utrku poslati specijalno modificirani MINI John Cooper Works, koji će se takmičiti u SP3T klasi, a imat će specijalni zaštitni kavez i rezervoar goriva od 100 litara, kao i hidraulični sistem podizanja. Osim pomenutih, automobil je doživio još neke pomjene koje se odnose na poboljšanje performansi.

Specijalni MINI JCW je olakšan na nekoliko načina, a između ostalog je dobio Makrolon stakla. Napravljene su i određene "aerodinamičke intervencije", uključujući postavljanje velikog prilagodljivog stražnjeg spojlera, potpuno zatvoreno podvozje, stražnji difuzor, prednji spliter i ovjes prilagođen za utrke.

Za zaustavljanje su zadužene kočnice iz odjela BMW M Performance, a sportski izduvni sistem je adaptiran za MINI JCW. Automobil pokreće četverocilindrični motor s turbopunjačem koji razvija 301 KS i 450 Nm obrtnog momenta. Snaga se prenosi na točkove putem osmostepenog Steptronic mjenjača s integrisanim diferencijalom s mehaničkim zaključavanjem.

Trkaći automobil će nositi "specijalno ruho" pod nazivom Made in Nurburg, kojim se odaje počast trkaćoj tradiciji brenda MINI. Riječ je o crvenoj i bijeloj šemi boja inspirisanom utrkama iz šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Modifikacije je obavila kompanija Bulldog Racing iz Eifela u Njemačkoj gdje će specijalni model i debitovati. Utrka 24 sata Nurburgringa sve vozi od 26. do 29. maja, a vozači će preći 25.378 kilometara.

Vozačka posada još uvijek nije otkrivena.