Jedan od šest primjeraka
35

Mercedes-Benz CLK GTR Roadster prodan za 10,2 miliona dolara

D. B.
Jedan od svega šest proizvedenih primjeraka modela Mercedes-Benz CLK GTR Roadster prodan je na aukciji kuće RM Sotheby's u Las Vegasu.

Riječ je zapravo o trećem proizvedenom primjerku koji je prešao samo 170 kilometara. Prodavao se uz coupe verziju čija cijena nije objavljena, no poznato je da je novi vlasnik za roadster izdvojio 10.235.000 dolara. Međutim, iako je uvezen prije nekoliko godina, kupac će prije registracije morati platiti i 2,5 posto poreza na uvoz. Uz automobil je dobio kompletnu dokumentaciju uključujući historiju održavanja. Poznato je da je automobil bio na statičkoj izložbi od 2018. godine, a to znači da će mu biti potreban i servis ukoliko ga novi vlasnik odluči voziti.

CLK GTR pokreće 6,0-litarski M120 V12 motor smješten iza sjedišta, koji razvija 592 KS i više od 700 Nm obrtnog momenta. Snaga se prenosi na stražnje točkove putem 6-stepenog sekvencijalnog mjenjača.

Iako se 10,2 miliona dolara ne čini mnogo u odnosu na cijenu od 142 miliona dolara za model 300 SLR Uhlenhaut, ipak je riječ o zaista mnogo novca. Čak ni Mercedes-AMG One, hiperautomobil s pravim motorom iz Formule 1, košta manje od 3 miliona dolara.

Automobili poput modela CLK GTR su sirovi specijali inspirisani motosportom koji postaju sve rjeđi, a vrijednost im samo raste.