Veoma rijetki primjerci
42

Mercedes CLK GTR Coupe i Roadster će biti prodani na aukciji u Las Vegasu

D. B.
Iako je sva pažnja usmjerena na nadolazeću utrku Formule 1 u Las Vegasu, dio je ipak "ukrao" rijetki dvojac koji će biti prodan na istom mjestu putem aukcije.

Riječ je o dva veoma rijetka automobila, cestovnim verzijama modela Mercedes-Benz CLK GTR. Procjenjuje se da će cijena za oba modela dostići 20 miliona dolara.

FIA je 1997. godine sponzorirala GT Championship, gdje je Mercedes stigao s modelom CLK GTR. Bio je to prestižni model koji se takmičio uz McLaren F1 i Porsche 911 GT1 u pomenutoj seriji i koji je osvojio FIA GT1 šampionate 1997. i 1998. godine. AMG-ov Special Vehicle Construction Office i HWA AG su proizveli svega 20 primjeraka coupea i šest primjeraka roadstera u svrhu homologacije trkaćih automobila, a sada po jedan primjerak ide na aukciju kuće RM Sotheby's.

Coupe je proizveden 1999. godine i sedmi je od svega 20 koji su ugledali svjetlo dana. Lakiran u Iridium srebrnu metalik boju, GTR Number 07 je opremljen specijalnim sportskim izduvnim sistemom i setom većih OZ laganih felgi s gumama koje je proizvela kompanija SPS Automotive. U unutrašnjosti su napravljene modifikacije vozačevog sjedišta i stropa. Automobil je prešao nešto više od 7.000 kilometara. Procjenjuje se da će novi vlasnik izdvojiti do 9 miliona dolara.

Na prodaju je i Mercedes-Benz GLK GTR iz 2003. godine u roadster varijanti. On je rjeđi od coupea te je treći po redu proizvedeni primjerak od ukupno šest. Nosi broj šasije 000034, prešao je svega 170 kilometara i procjenjuje se na 13 miliona dolara. Nakon uklanjanja krova, usisnici motora na roadsteru nalaze se sa strana. Promjene uključuju retrovizore na vratima, integrisane obruče za zaštitu od prevrtanja, kao i novu prednju masku te stražnje krilo.

Početkom 2010. godine je automobil uvezen u SAD te je bio u skladu sa emisionim standardima. Nakon što je promijenio dva vlasnika, distributer iz Sjeverne Karoline ga je kupio i zadržao do aprila 2015. godine te ga je potom prodao.

CLK GTR coupe i roadster imaju iste tehničke specifikacije uključujući 6,9-litarski V12 motor koji razvija 623 KS i više od 730 Nm obrtnog momenta, a snaga se šalje na stražnje točkove preko 6-stepenog sekvencijalnog mjenjača.

Aukcija počinje 17. novembra.