Ništa preko reda
73

Mate Rimac konačno preuzeo vlastitu Neveru sa specijalnim detaljima

D. B.
Mate Rimac, osnivač i direktor kompanije Rimac, dobio je svoju vlastitu Neveru, električni hiperautomobil obogaćen unikatnim detaljima.

Rimac se s pravom smatra jednim od najvećih vizionara u industriji hiperautomobila te se nalazi u odabranoj grupi zajedno s Christianom von Koenigseggom i Horacijem Paganijem. Kao osnivač kompanije Rimac Automobili i aktuelni direktor kompanije Bugatti Rimac, on je nedavno preuzeo vlastiti primjerak Nevere, a taj posebni trenutak je podijelio sa svojim pratiocima na društvenim mrežama, koji su mu čestitali na kupovini.

Rimac se odlučio za tamno crveni esterijer od izloženog karbona, što je kombinovao s karbonskim elementima bez dodavanja boje. Zastava Hrvatske na bočnim retrovizorima odaje počast porijeklu automobila i Rimčevoj domovini, a crveni natpis Nevera na profilu osigurava da ne prođe neprimjećeno.

U unutrašnjosti je Mate izabrao kombinaciju crcne crne i crvene Alcantare, crveni konac i detalje. Vozačevo sjedište je u crnoj boji, a suvozačevo u crvenoj te sadrže oznake M8 i K8 na naslonima za glavu. Te oznake predstavljaju njegovo ime Mate, kao i ime njegove supruge Katarine.

Još jedan specijalni detalj je figura žene na armaturnoj ploči, a osmišljena je prema Solinjanke, žene iz starog grada Solina. Prekrasna bista se čuva u Arheološkom muzeju u Zagrebu te se vjeruje da prikazuje mladu Plautillu, suprugu rimskog cara Karakale.

Vjeruje se da Rimčeva Nevera nema nikakve modifikacije performansi u odnosu na ostale, ali je jasno da one nisu ni potrebne jer potpuno električni hiperautomobil ostaje najbrži produkcijski automobil na svijetu i vlasnik nekoliko svjetskih rekorda. Nevera je najbrža na Nurburgringu s vremenom kruga 7:05,298, a pokreću je četiri električna motora koji isporučuju 1.914 KS, dok baterija kapaciteta 120 kWh pruža domet od 490 kilometara.

Proizvodnja Rimac Nevere je ograničena na 150 primjeraka, a automobil koji je kupio Mate nije jedan od 12 primjeraka "Time Attack" vezije. Važno je napomenuti da Rimac nije išao preko reda, nego mu je hiperautomobil isporučen gotovo godinu i po nakon što je nekadašnji vozač Formule 1 Nico Rosberg dobio prvi primjerak.