Za sada kao koncept
3

Volkswagen predstavio ID Xtreme za prave terenske izazove

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Volkswagen je predstavio ID.Xtreme na jugu Švicarske u Ticinu, izuzetan off-road konceptni automobil koji će obožavateljima električne mobilnosti ponuditi opciju za avanture i terensku vožnju.

Potpuno električni konceptni automobil sa sistemom pogona na sve točkove baziran je na ID.4 GTX i kombinuje prednosti modernog električnog SUV-a sa osjećajem avanturizma oličenog u robusnom terenskom automobilu.

Vanjskim izgledom VW ID.Xtreme pokazuje da je spreman za off-road avanture. Tu su prije svega podignuti i ojačani ovjes, 18-inčni off-road točkovi sa pravim terenskim gumama, kao i zaštita prednjeg branika i izražena proširenja blatobrana od 50 mm koja su proizvedena 3D štampanjem. Krovni nosač s dodatnim LED svjetlima i potpuno aluminijumska zaštita podvozja čine ovaj električni SUV potpuno opremljen za vožnju daleko od asfalta.

Zanimljivo za razvoj ID.Xtreme pažnja je posvećena i akustici, pa je zvuk u vožnji ovog modela razvijena zajedno sa Volkswagen Design centrom posebno za konceptno za ovaj konceptni model, te napolje izlazi preko generatora zvuka u blatobranima. U unutrašnjosti, konceptni automobil ističe se raznim detaljima, uključujući izdašnu primjenu alcantare, a sjedišta i neki elementi su preuređeni i naglašeni narandžastom bojom.

Zanimljivo je i to da je Volkswagen za ovaj koncept upotrijebio korišten testni model koji je poslužio za razvoj ID.4 GTX, koji se više nije koristio, dok je upotrebljena i već korištena baterija od 82 kWh, što svakako upotpunjuje ideju održivosti i što manjeg zagađenja pri razvoju automobila.

Volkswagenu je predstavio ID.Xtreme skupu ljubitelja električne mobilnosti ID.Treffen u Locarnu, te bi mogao bi postati "zeleni" događaj za električnu mobilnost po uzoru na GTI skupove koji se tradicionalno održavaju na jezeru Wörth u Austriji. Pored ID.Xtreme Volkswagen u Locarnu predstavlja i druge modele iz ID porodice.