Litar na sto kilometara
0

Prototip VW Formula XL1 spreman za sajam u Kataru

Sarajevo-x.com
Volkswagenov ambiciozni cilj da dizajnira revolucionarni automobil koji nudi potrošnju goriva od jednog litra na 100 km, uskoro bi mogao postati stvarnost.

Novi Volkswagenov XL1 prototip, koji ce debitovati na sajmu automobila u Kataru ove sedmice, postat ce najekonomičniji hibridni automobil kojeg pokreće električni motor, kao i motor sa unutrašnjim sagorijevanjem. Emisija CO2 iznosi 24 g/km. VW XL1 od 0 do 100 km/h stiže za impresivnih 11,9 sekundi, dok je maksimalna brzina koju može dostići 160 km/h.

Pogon prototipa VW XL1 čine dvocilindrični TDI sa 47 KS i električni motor sa 27 KS. Automobil posjeduje sedmostepeni mjenjać sa dvostrukim kvačilom (DSG) i litijum-jonsku bateriju koja radi na 220V i omogućava automobilu da prede 35 km sa električnim motorom emisiju štetnih gasova od 0 g/km.

Vjeruje se da prototip XL1 može ući u kategiju vozila koja mogu preći 127,5 km sa jednim litrom goriva. Njegova dužina je 3.970 mm, širok je 1.682 mm, a visok 1.184 mm. Prototip je najširi u prednjem dijelu, a širina se smanjuje prema stražnjem dijelu kako bi se smanjio otpor zraka.

Automobil posjeduje vrata koja podsjećaju na krila, a retrovizori su opremljeni kamerama koje prenose sliku sa strana automobila na ekran u unutrašnjosti.