Veliki pad prodaje
3

Ford prestaje proizvoditi trovratnu Fiestu za Evropu

D. B.
Kompanija Ford će ovog ljeta okončati proizvodnju trovratnog hatchbacka Fiesta u Evropi.

Iako će ljubitelji trovratne Fieste biti razočarani, utjeha im može biti činjenica da će praktičnija petovratna verzija ostati na tržištu Starog kontinenta. Međutim, bit će određenih promjena u lancu dobavljača, a kupci danas žele male crossovere umjesto subkompaktnih hatchbacka.

Govoreći za Motor 1, glasnogovornik kompanije Ford Njemačka je potvrdio da trovratna Fiesta ide u historiju.

"Cilj nam je prilagoditi ponudu zahtjevima kupaca. Stoga će manje popularna karoserijska izvedba biti isključena iz programa".

Fiesta je tek nedavno dobila obnovljenu verziju za modelsku 2022. godinu, no prodaja je značajno opala u prva dva mjeseca ove godine. Prodano je samo 7.608 automobila u odnosu na 19.844 automobila u istom periodu prošle godine. Jedan od razloga za to su problemi u lancu dobavljača. Zasad Ford nastavlja proizvodnju Fieste u postrojenju u Kelnu, gdje će dijeliti proizvodni prostor s nadolazećim električnim modelima koji koriste Volkswagenovu MEB platformu.

Obnovljena Fiesta je u sklopu standardne opreme dobila LED svjetla, a opciona matrix LED svjetla su dostupna u boljim paketima opreme. Nešto veća rešetka hladnjaka i veći usisnici u donjem dijelu prednje maske ističu se kao primarne vizuelne promjene, ali je Fiesta zadržala svoj prepoznatljivi izgled u segmentu.

Ova godina će biti kraj za trovratnu Fiestu koja se proizvodila 46 godina. No, Fordu treba priznati da je ipak sačuvao trovratnu verziju duže od gotovo svih svojih rivala.