Iz 2001. godine
67

Ford Focus WRC koji je vozio Colin McRae ide na aukciju

D. B.
Ford Focus WRC koji je nekada vozio legendarni škotski reli vozač Colin McRae prodaje se na aukciji.

Kada neko spomene Colina McRaea, uglavnom je to asocijacija na Subaru jer je ovaj reli vozač ostvario uspjehe s Imprezom u Svjetskom reli šampionatu (WRC).

McRae je 1995.godine je postao u WRC-u, 1996. i 1997. je bio drugi, a ekipi Subarua je pomogao da dođe do šampionske titule 1995., 1996. i 1997. godine.

Međutim, on nije bio uspješan samo s Imprezom, jer mu je dobro išlo i s Fordom. Škot je vozeći prvu generadiju Focusa ponovo bio blizu tituli 2001. godine, a upravo taj automobil se sada prodaje na aukciji.

Riječ je o Fordu Focusu WRC (Y4 FMC) iz 2001. godine, koji je debitovao na Reliju Akropolis na kojem je pobijedio, dok je na reliju u Novom Zelandu bio drugi. Međutim, ovaj automobil je sezonu završio nakon što se McRae spektakularno prevrnuo tokom relija u Velikoj Britaniji, a ova nezgoda je uništila njegove šanse za titulu te godine.

Uprkos šteti, M-Sport Ford reli tim je popravio Y4 FMC te ga je koristio na nekim utrkama 2002. godine, ali do pobjede nije došao.

Automobil je imao i uspješnu karijeru u Engleskoj u BRTDA seriji, a nakon što je "penzionisan", restauriran je po specifikacijama iz 2001. godine.

Nakon toga se pojavljivao samo na specijalnim događajima poput Goodwood festivala brzine. no uskoro bi mogao završiti u garaži nekog kolekcionara. Procjenjuje se da će cijena na aukciji iznositi između 300.000 i 350.000 funti.

McRae je poginulo 2007. godine u helikopterskoj nesreći.