Stigla i zvanična potvrda
36

Ford Fiesta ide u penziju sredinom naredne godine

E. L.
Glasine su bile tačne. Nakon 47 godina i osam generacija jedan od Fordovih najpopularnijih modela uskoro odlazi sa scene.

Iz Forda je stigla zvanična potvrda da će se njihov globalno popularan model Fiesta proizvoditi do juna 2023. godine, a kao "zamjena“ se spominje elektropokretan crossover Puma koji će se proizvoditi u tvornici u Rumuniji.

Najnovija žrtva najezde podignutih automobila trenutno se proizvodi u Kelnu i u ponudi je samo verzija s petero vrata. Prva Fiesta predstavljena je prije 47 godina i do sada je stigla do osam generacija. Proizvodila se u 13 zemalja širom svijeta i pronašla je put do više od 18 miliona kupaca.

Zajedno sa standardnim verzijama u penziju naredne godine odlazi i Fiesta ST za koju vlada nepodijeljeno mišljenje da je kroz posljednje dvije generacije jedan od najboljih sportskih modela iz B segmenta.

Sa skorim odlaskom Fieste tvornica u Kelnu stavit će tačku na proizvodnju motora s unutrašnjim sagorijevanjem, jer će se proizvodni kapaciteti prilagoditi za proizvodnju elektropokretanih modela, a poznati 1-litarski trocilindarski EcoBoost motor proizvodit će se u Rumuniji.

Već se zna da je Ford prestao primati narudžbe za monovolumenske modele S-Max i Galaxy čiji nasljednici nisu planirani, a u ponudi za evropske kupce više nema ni modela Mondeo koji je bio među najprodavanijim modelima D segmenta. Ostaje nepoznato kakva je sudbina Focusa u velikoj transformaciji evropskog ogranka Forda.