Zaboravljeni klasici
63

De Tomaso Longchamp je rijetki GT s italijanskom dušom i srcem muscle automobila

A. M.
Foto: RM Sotheby’s
De Tomaso Longchamp je bio luksuzni italijanski 2+2 grand tourer koji je ispod haube skrivao moćni Ford V8 mali blok. Proizvedeno je nešto više od 400 jedinica, a zahvaljujući atraktivnom izgledu, model je uspio preživjeti na tržištu sve do kasnih 80-ih godina prošlog vijeka.

Osnovana 1959. godine od strane bivšeg vozača trka (kratko se zadržao i u F1), a poslije biznismena, Alejandra de Tomasa, mala italijanska kompanija koja je nosila ime osnivača rođenog u Argentini, u početku je proizvodila prototipove trkaćih automobila. Tokom 60-ih godina, kompanija je započela s razvojem cestovnih automobila, a sredinom 70-ih se etablirala u Evropi i SAD-a zahvaljujući partnerstvu s Fordom.

Osim sportskih automobila poput Pantere i njene prethodnice Manguste, De Tomaso je tokom svog vrhunca napravio još jedan zanimljiv model, namijenjen kupcima koji su željeli drugačiju vrstu cestovnih krstarica.

"Strašan" dizajn by Carrozzeria Ghia

Godine 1971. mali italijanski proizvođač automobila predstavio je Panteru s Fordovim V8 pogonom kao jeftiniju i pouzdaniju alternativu za sportske automobile s centralno postavljenim motorom. Osim toga, kompanija je odlučila ući na evropsko tržište luksuznih limuzina s potpuno novim modelom s četvero vrata pod nazivom Deauville.

Međutim, s vrlo velikim publicitetom Mercedes je lansirao R107 SL roadster, a kasnije i C107 SLC coupe verziju, pa je Alejandro de Tomaso svom timu dao upute da naprave 2+2 grand tourer koji bi mogao parirati ovom njemačkom modelu. Godinu dana kasnije, na sajmu automobila u Torinu, debitovao je novi model nazvan Longchamp. Na temelju luksuzne limuzine Deauvill, nastao je novi model sa još atraktivnijom karoserijom coupea, koju je dizajnirao Tom Tjaarda iz Carrozzerije Ghia.

Moderan stil i luksuzan interijer te pokoji dio s Forda i Alfe

Vanjski dizajn Longchampa temeljio se na konceptu iz 1969. nazvanom Marica koji je Tom Tjaarda dizajnirao za Lanciju. Kutijasti izgled grand tourera sa svojim oštrim linijama bio je drastičan odmak od uobičajenog dizajna kasnih 60-ih i ranih 70-ih godina. Neki su išli toliko daleko da su ga smatrali atraktivnijim od Mercedesovog roadstera. I deceniju nakon predstavljanja automobil je i dalje izgledao moderno, a zahvaljujući izgledu uspio preživjeti na tržištu sve do kasnih 80-ih godina prošlog vijeka.

Unatoč svom unikatnom dizajnu, početni Longchamp koristio je neke postojeće komponente drugih proizvođača automobila. To uključuje prednja svjetla posuđena iz evropske Ford Granade ili zadnja svjetla od Alfa Romea 1750/2000. U unutrašnjosti su upravljač i ručica mjenjača (na verzijama s automatskim mjenjačem) također posuđeni od Forda, dok je dio armaturne ploče došao iz Pantere.

Ipak, ultra-udobna prednja sjedišta s vrhunskim kožnim presvlakama učinili su unutrašnjost Longchampa prekrasnim mjestom za boravak. Enterijer je odisao luksuzom i kvalitetom, što su kupci očekivali od “high-end” grand tourera.

Foto: RM Sotheby’s
Foto: RM Sotheby’s

Napredna šasija u kombinaciji s moćnim američkim V8 motorom

Ispod nove karoserije, Longchamp je naslijedio platformu od svog brata s četvero vrata. S potpuno neovisnim ovjesom na obje osovine, disk kočnicama na sva četiri točka i servo upravljačem, šasija je bila napredna za svoje doba. Stoga je automobil nudio ugođenu kombinaciju glatke vožnje s direktnim upravljanjem, pa ga je bilo užitak voziti.

Iskustvo vožnje eksponencijalno je poboljšano s Fordovim malim blokom 351 Cleveland V8 (5,8 litara zapremine). Ista jedinica koja je pokretala ostale De Tomasove modele, mali blok je u početku imao zdravih 326 KS. Kasnije u 70-im, snaga je pala na 266 KS zbog kontrole emisije, ali tokom ranih 80-ih snaga se ustabilila na respektabilnih 286 KS. Vrijedno je napomenuti da je De Tomaso u početku uvozio motore iz tvornice u Ohiju. Međutim, nakon prestanka proizvodnje u SAD-a, gotovi V8 su nabavljani iz Fordove australske filijale.

Tokom svog životnog vijeka, grand tourer je bio dostupan sa standardnim Fordovim C-6 automatskim mjenjačem s tri brzine. Iako je vrlo sposoban ručni mjenjač s pet stepeni prenosa bio ponuđen kao besplatna alternativa, velika većina kupaca odlučila se za automatski mjenjač.

Foto: Historics Auctioneers
Foto: Historics Auctioneers

Mercedes ipak nedostižan

S besprijekornim ponašanjem na cesti, velikim prtljažnikom i snažnim V8 ispod poklopca motora, luksuzni Longchamp bio je idealna krstarica za duga putovanja. Međutim, budući da je De Tomaso većinu svojih napora usmjerio na Panteru, grand tourer nije imao koristi od iste marketinške kampanje. Takođe, za razliku Pantere s centralno postavljenim motorom, Longchamp nikada nije službeno prodat u Americi.

Unatoč predstavljanju dorađenog modela, sportske GTS verzije i kabrioleta GT, ovaj model nikada nije predstavljao očekivani izazov Mercedesima SLC i SL. Od svega, kompanija je na kraju iskoristila temelje Longchampa kako bi zaradila na projektu razvoja Kyalamija, Maseratijevog prvog modela predstavljenog pod De Tomasovim vlasništvom.

Od 1972. do 1989. kompanija je proizvela nešto više od 400 Longchamp-ova. Od toga je većina bila standardni kupe s dvoja vrata. Unatoč tome, model je stekao kult poželjnog auta među onima koji su željeli grand tourer koji miješa italijanski luksuz i cestovne manire s američkom snagom i pouzdanošću.

De Tomaso Longchamp danas uživa kult određenog broja sljedbenika. Smatran jednim od najpotcijenjenijih grand tourera svoje ere, trenutna prosječna vrijednost dostiže oko 50.000 dolara. Vrijednost kabriolet ili GTS verzije zna često biti i 50% veća, pri čemu je potonji vrlo tražen zbog proširenih blatobrana i atraktivnijih točkova posuđenih od Pantere.

Vezani članci