Ferrari, BMW, Mercedes...
58

Skladište u Nizozemskoj krije 230 fantastičnih klasika

D. B.
U Nizozemskoj je "otkrivena" nevjerovatna kolekcija klasičnih automobila koja pripada vlasniku poznatom kao Palmen, a koja sadrži čak 230 vozila.

Palmen je bio profesionalni prodavač rijetkih i specijalnih automobila iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, a svoju kolekciju je stvarao desetljećima. Sve je počelo kada je prije 40 godina kupio žutu Lanciju B20, a danas je ona jedan od 230 automobila parkiranih u skladištu.

Riječ je o legendarnim klasicima različitog porijekla, tu su italijanski modeli slavnih brendova kao što su Alfa Romeo, Lancia, Maserati i Ferrari, njemačkih velikana BMW-a, Mercedesa i NSU-a, dok Veliku Britaniju "predstavljaju" Jaguar, Aston Martin i Rolls-Royce. Dio kolekcije su i "Amerikanci" Chevrolet, Cadillac i Ford, a društvo im pravi i francuski Facel Vega.

No to nije sve jer su dio kolekcije i brendovi Tatra, Monica, Moretti, Matra, Alvis, Imperia i Villard.

Automobili su se nalazili u jednoj crkvi, kao i dva suha skladišta, svi su dobro očuvani i dokaz su Palmenovog profinjenog ukusa i impresivnog poznavanja rijetkih i specijalnih automobila.

Palmen je rijetko pokazivao svoju kolekciju tako da je ona postala jedna od najbolje čuvanih "tajnih kolekcija" u Evropi. Automobile je držao uglavnom nerestauriranim i u originalnom stanju, a održavao ih je sam i redovno ih je palio.

Nažalost, zbog Palmenove starosti i drugih okolnosti, kolekcija će biti prodana. Automobili se nalaze u Dordrechtu i sada sz smješteni u jedan objekt kako bi se lakše pregledali i rasprodali.

Online aukcija će se održati u maju.