auto
0

Češka država podstiče izgradnju fabrike Hyundaia

FENA
Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai, koji gradi fabriku u Nošovicama, na sjeveroistoku Češke, dobit će ove godine od češke države 900 miliona kruna (32 miliona eura), objavila je vladina služba za informisanje, prenose agencije.

Sredstva za izgradnju fabrike bit će izdvojena iz programa za podršku izgradnji privrednih objekata i infrastrukture, za koje je ove godine namenjeno oko milijardu kruna.

Prema ugovoru sa fabrikom Hyundai kojeg je prošle godine sklopila češka vlada, južnokorejska kompanija će u periodu od 2007. do 2013. godine dobiti iz državnog budžeta 2,415 milijardi kruna za podršku izgradnji fabrike u Nošovicama.

Još 2,5 milijarde kruna mogu da dobiju Hyundai i petnaestak njegovih čeških kooperanata do 2011. za otvaranje novih radnih mjesta ili prekvalifikaciju zaposlenih, a kako prenose češki mediji, sastavni dio te sume su i poreske olakšice.

Hyundai će u izgradnju svoje prve evropske fabrike uložiti 31 milijardu kruna. Kamen temeljac je postavljen ovog proljeća, probni rad fabrika bi trebalo da počne u septembru sljedeće godine, a serijska proizvodnja je planirana za mart 2009.

Proizvodni kapacitet bi u početku trebalo da bude 200.000 automobila, da bi od 2011. godine bio povećan na 300.000 vozila godišnje.