Nakon prvog dana
0

Neuville vodeći na WRC Rally Croatia: U čast kolegi Breenu

Klix.ba
Hyundai Motorsport ovog vikenda nosi irsku zastavu na Rally Croatia u čast svog vozača Craiga Breena, koji je nažalost izgubio život u testiranju prije relija prošle sedmice.

Hyundai Motorsport je u dogovoru s porodicom Breen odlučio da se ipak takmiči na Rally Croatia, četvrtom kolu FIA Svjetskog reli prvenstva (WRC) 2023. godine, kako bi odao počast Craigu Breenu koji je poginuo na testu prije relija prošle sedmice.

Timu Hyundaija se u četvrtak pridružila cijela WRC zajednica kako bi se sjetili Craiga i razmišljali o njegovom životu i strasti prema reliju, zajedno sa njegovim bliskim prijateljima i suvozačem Jamesom Fultonom. U znak poštovanja prema voljenom kolegi, Hyundai Motorsport nastupa na reliju u Hrvatskoj sa posebnim dizajnom automobila u bojama irske zastave, za Craiga.

Uz to, pravi sportski potez napravila je i Toyota Gazoo Racing koja je u znak poštovanja prema Breenu i svojim rivalima iz Hyundaija odlučila kandidovati za osvajanje bodova u Hrvatskoj samo dva, umjesto tri automobila.

Čvrsto u mislima i sjećanjima na Craiga, reli je počeo u petak ujutro otvaranjem etape koja se sastoji od četiri asfaltna brzinska ispita: Mali Lipovec – Grdanjci (SS1/SS5, 19,20km), Stojdraga – Hartje (SS2/SS6, 25,67km) , Krašić – Vršovac (SS3/SS7, 11,11km) i Pećurkovo Brdo – Mrežnički (SS4/SS8, 9,11km).

Prikladno, Hyundai Motorsport dvojac Thierry Neuville i Martijn Wydaeghe su rano poveli sa pobjedom na etapama u SS2. Poslijepodne je vodstvo Belgijanaca smanjeno na 5,7 sekundi, ali je dan ipak završio na vrhu ukupnog plasmana. Lappi je postigao etapnu pobjedu u SS6, nakratko se popeo na treće mjesto; finska posada je na kraju završila u petak na četvrtom mjestu, 3,4 sekunde od privremenih pozicija na podijumu.

Danas se nastavlja Rally Croatia, a kao i prethodnih godina zbog vrlo zahtjevnih uslova i podloge biće neizvjesno do samog kraja.