Pokazao brzinu i iskustvo
2

Kalle Rovanperä dominirao na reliju u Keniji, WRC karavan putuje u Hrvatsku

D. B.
Finski vozač Kalle Rovanperä upisao je svoju drugu pobjedu na Safari RallyKenya u okviru Svjetskog reli šampionata (WRC), nakon što je završio legendarni afrički reli s prednošću od 1 minute i 37,8 sekundi.

Reli u Keniji je bio dosad najteži u ovoj sezoni, no Rovanperä je uspio održati fenomenalan balans između brzine i zrelosti u vožnji, što mu je na kraju donijelo njegovu 12. pobjedu u karijeri.

Finac je u društvu svog suvozača Jonnea Halttunena izgradio prednost od gotovo jedne minute nakon što je jureći po kamenitom terenu pobijedio na svim etapama voženim u petak oko jezera Naivasha, a potom je u subotu završio s dvije minute prednosti ispred konkurenata koji su imali mehaničke probleme i oštećenja guma.

Ta prednost je omogućila dvostrukom WRC šampionu da u nedjelju kao pobjednik stigne do cilja, a kulminacija je bila kod Vrata pakla uz prisustvo kenijskog predsjednika Williama Rutoa.

Takamoto Katstuta je drugim mjestom kompletirao dvostruku pobjedu Toyote GR Yaris te je time povećao prednost japanskog konstruktora u ukupnom poretku na četiri boda u odnosu na Hyundai Motorsport. Vozač M-Sport Ford Pume Adrien Fourmaux se našao na trećoj stepenici podijuma, drugi put u nizu, sa zaostatkom od 47,3 sekunde.

"Uvijek je posebno pobijediti ovdje, a također je ovo legendaran događaj za Toyotu. Ovdje smo uvijek bili jako dobri i tako nastavljamo. Kao što kažu u Africi, automobil koji se nalazi ispred, uvijek je Toyota. Hvala mom timu, svima koji su se potrudili da automobil funkcioniše tako dobro. Mislim da smo Jonne i ja obavili dobar posao, smatram da Safary Rally ne može biti bolji od ovog. Nije bilo problema, vozili smo pametno i obavili dobar posao", izjavio je presretni Rovanperä.

Elfyn Evans je nakon vožnje u petak bio u borbi za podijum, no uslijedila je teška subota tokom koje se Velšanin dvaput zaustavio kako bi promijenio točkove, a to je rezultiralo zaostatkom većim od četiri minute u odnosu na timskog kolegu Rovanperu te ukupnim četvrtim mjestom. Međutim, on je i dalje drugi u poretku vozača u šampionatu iza lidera Thierryja Neuvillea, koji je u Keniji bio peti u svom GR Yarisu sa zaostatkom od 10 minuta i 17,5 sekundi.

Neuville sada vodi sa 67 bodova, šest više od Evansa, no iza njega je problematičan reli, koji je ipak uspio izdržati u svom Hyundaiju i20 N. U subotu je imao problema s pritiskom goriva, što je ovog Belgijanca koštalo nekoliko minuta, a potom je u nedjelju došlo do oštećenja ovjesa zbog kamena koji se nalazio na stazi, preciznije, baš na trkačkoj liniji. Međutim, njegove kolege Esapekka Lappi i Ott Tänak prošli su još gore.

Lappijevi problemi su uključivali dva kvara mjenjača, dok se Tänak mogao popeti tek na osmo mjesto u ukupnom poretku iza WRC2 vozača Gusa Greensmitha i Olivera Solberga, nakon što je imao problema s ovjesom u petak.

U top 10 su reli u Keniji završili Jourdan Serderidis u Ford Pumi te Kajetan Kajetanowicz u Škodi Fabiji Rally2.

WRC se vraća na asfalt, jer se od 18. do 21. aprila vozi reli u Hrvatskoj s bazom u Zagrebu.