Na udaru Škoda i Hyundai
12

Česi od EU traže duže izuzeće od sankcija za uvoz ruskog čelika

A. M.
Ruski proizvođač čelika Novolipetsk (NLMK) ključni je dobavljač ove bitne legure za češku autoindustriju, koja čini oko 10 posto BDP-a zemlje. Zato Češka Republika traži od EU duži period izuzeća od sankcija Rusiji i uvozu čelika iz ruske čeličane NLMK.

Automobilski sektor je oslonac za češku ekonomiju i čini oko 10 posto nacionalnog BDP-a, što je jedan od najviših ukupnih iznosa BDP-a u svijetu. Kao dom velikih proizvođača, kao što su Škoda i Hyundai Motor, češka je jedan od vodećih evropskih centara za proizvodnju automobila.

Proizvođačima je potreban čelik, koji čini veliki dio karoserije i mnogih drugih komponenti automobila. Ruski NLMK je ključni dobavljač koji proizvodi gotovo sve svoje proizvode od pljosnatog i dugačkog čelika u Rusiji, ali gotovo četvrtina njihovih valjaonica nalazi se u Evropi, bliže kupcima iz autoindustrije.

Od ruske invazije na Ukrajinu, Brisel je uveo 11 paketa sankcija Moskvi - koji pokrivaju sve, od energetike do bankarstva - u pokušaju da isprazni ratni kofer predsjednika Vladimira Putina. Ali tokom rasprave EU ambasadora o sljedećoj rundi sankcija Moskvi, neke zemlje Evropske unije tražile su prelazne periode kako bi dobile na vremenu za pronalaženje alternativa uvozu sirovina iz Rusije. Češka sada traži da se produži jedan od tih prelaznih perioda kako bi mogla nastaviti da koristi čelik iz NLMK-a, jedne od četiri najveće čeličane u Rusiji. Usmjeravanje na uvoz poluproizvoda čelika je politički osjetljivo pitanje, jer kompanija nastavlja da posluje u Evropi preko podružnica u Belgiji, Francuskoj i Italiji, s hiljadama gubitaka radnih mjesta. Česi su, zajedno s drugim zemljama, uključujući Italiju i Belgiju, već dobili prelazni period do kraja 2024. da nastave koristiti čelik iz NLMK-a, posebno jer su rastuće cijene energije u prethodnom periodu otežavale evropskim kompanijama da pronađu alternative za jeftine ruske poluproizvode od čelika. Češka sada traži da se taj prelazni period produži do 2028. godine, tvrdeći da postoje velike poteškoće u nabavci proizvoda od novih dobavljača/alternativnih izvora, rekao je jedan od EU diplomata. Drugi diplomata je naglasio da će 2028. vjerovatno biti početni potez u nadi da će jednostavno dobiti bilo kakvo produženje.

Još uvijek je nejasno koliku podršku Česi imaju za svoje zahtjeve iz drugih zemalja poput Italije i Belgije. U Belgiji postoji pritisak iz francuskog dijela zemlje da podrži zahtjev za produženjem, budući da će sankcije imati posljedice u tom dijelu zemlje. NLMK Belgija, sa sjedištem u Belgiji, je u 49% vlasništvu Wallonie Entreprendre, belgijskog investicionog fonda u vlasništvu regije Valonija. Nakon rasprave zemalja EU u petak, razgovori će se nastaviti s nadom da će ‘’povoljniji’’ paket biti potpisan prije sljedećeg Evropskog vijeća sredinom decembra ili najkasnije do kraja godine.