Sportski električni coupe
2

Caterham Project V ima Audijeve dijelove i Maseratijeva sjedišta, razvija 268 KS

D. B.
Na nedavno održanom Festivalu brzine Goodwood pojavio se i Caterham Project V, zasad unikatni automobil koji britanski brend namjerava prodavati od kraja 2025. ili od početka 2026. godine.

Riječ je o potpuno električnom coupeu s 2+1 konfiguracijom sjedišta (opciono 2+2), koji potpisuje Italdesign. Caterham ostaje jedan od malih brendova kojim je posebno teško razvijati potrebne dijelove za automobil, tako da je ubrzanje procesa proizvodnje automobila i smanjenje troškova bez kompromitovanja kvaliteta koristio otvor vrata Audija TT i tanka Maseratijeva sjedišta. Plan je da se koriste iste komponente za produkcijski model te da cestovni Project V slijedi istu strategiju kao Seven, koji pokreće Fordov motor uparen s Mazdinim mjenjačem te BMW-ovim diferencijalom. Posuđivanje već razvijenih originalnih komponenti pomaže brendovima s ograničenim budžetima da uštede mnogo novca.

Odsustvo prednjeg prtljažnog prostora još jedna mjera uštede novca, tako da je nos automobila pojednostavljen te je potreba za šarkama i zasunima. To ne samo da je kreiralo prelijep "čist" dizajn prednjeg dijela nego je rezultiralo uštedom 10 kilograma težine. Caterham ne može priuštiti razvoj izložbenog automobila samo da bi ga kasnije odbacio i počeo sve iz početka. Drugim riječima, ono što se vidi na fotografijama u osnovi je ono što će biti ponuđeno kupcima za nekoliko godina kao produkcijska verzija.

Električni sportski coupe ima pogon na stražnje točkove i ne predstavlja samo koncept ili studiju dizajna, nego je dizajniran i razvijan s fokusom na proizvodnu izvodljivost.

Finalni model će biti težak 1.190 kilograma u slučaju konfiguracije sjedišta 2+1 zahvaljujući korištenju karbonskih vlakana i kompozita aluminija u izradi šasije. Električni motor je postavljen nazad i isporučuje 268 KS te je uparen s litij-jonskom baterijom kapaciteta 55 kWh. Project V ima prednji i stražnji ovjes s dvostrukim ogibljenjem, kao i Michelin Pilot Spor 4S gume za 19-inčne prednje i 20-inčne stražnje točkove.

Iz Caterhama su obećali ubrzanje od 0 do 100 km/h za manje od 4,5 sekundi i maksimalnu brzinu od 230 km/h. Kada je baterija u potpunosti napunjena, automobil bi trebao preći 400 kilometara. Baterija podržava 150W DC punjenje te se od 20 do 80 posto napuni za 15 minuta.

Ako sve bude išlo prema planu, produkcijska verzija koju potpisuje Anthony Jannarelly će koštati 80.000 funti.