Završeno takmičenje
649

Švicarska je pobjednik Eurosonga, Hrvatska na drugom mjestu

N. C.
Nemo, predstavnik Švicarske (Foto: EPA-EFE)
Nemo, predstavnik Švicarske (Foto: EPA-EFE)
Švicarska je pobjednik 68. izdanja muzičkog takmičenja Eurosong koje se održavalo u Malmeu. Njihov predstavnik Nemo s pjesmom "The Code" osvojio je 591 bod.

Pobjednik je odlučen na temelju glasova stručnog žirija i glasova publike u omjeru 50:50. Nakon glasova žirija prva je bila Švicarska odnosno njen predstavnik Nemo s pjesmom "The Code".

Na drugom mjestu je Hrvatska sa 547 boda. Treće mjesto zauzela je Ukrajina sa 453 boda. Najgore je prošla Norveška koja se našla na samom kraju sa 16 bodova, ispred nje su Austrija i Slovenija sa 24 odnosno 27 bodova.

Švedska, Ukrajina, Njemačka, Luksemburg, Izrael, Litvanija, Španija, Estonija, Irska, Latvija, Grčka, Velika Britanija, Norveška, Italija, Srbija, Finska, Portugal, Armenija, Kipar, Švicarska, Slovenija, Hrvatska, Gruzija, Francuska i Austrija borile su se za pobjedu na Eurosongu.

I Nizozemska je trebala nastupati pod rednim brojem pet, ali je njihov predstavnik Joost Klein diskvalificiran nakon navodnog incidenta koji se dogodio u backstageu. Naime, Kleina je jedna žena iz produkcijske ekipe prijavila švedskoj policiji da ju je zastrašivao.

Voditeljice ceremonije finala u Malmo Areni bile su Petra Mede i Malin Akerman, dvojac koji je bio domaćin i obje polufinalne večeri.