Pogledajte dio atmosfere
598

Spektakl Bijelog dugmeta u Sarajevu: Brojne generacije uživale u bezvremenskim hitovima

L. R.
Bijelo dugme u Sarajevu (Foto: V. D./Klix.ba)
Sjajna atmosfera na u Domu mladih (Foto: V. D./Klix.ba)
Legendarno Bijelo dugme večeras je u sarajevskom Domu mladih održalo spektakularan koncert.

Turneja pod nazivom "Doživjeti stotu" počela je upravo u glavnom gradu BiH, gdje je i osnovan bend 1974. godine, koji je ubrzo postao najpopularniji sastav bivše Jugoslavije.

Brojne generacije uživale su u bezvremenskim hitovima kao što su: "Ružica si bila", "Đurđevdan", "Za Esmu", "Evo, zakleću se", "Ako ima Boga", "Hajdemo u planine", "Padaju zvijezde", "Ne spavaj mala moja muzika dok svira", "Napile se ulice", "A i ti me iznevjeri", "Da te bogdo ne volim" i drugim.

"Ne slavim rođendane, ali 50 godina Bijelog dugmeta mi se nekako slavi. Ima nešto što mi se sviđa u tome. Da nakon 50 godina još uvijek je meni lijepo da to sviram, a i da ima publike koju to interesuje", rekao je Goran Bregović Brega za Nedeljnik.

Povodom je bio obilježavanje 50. godišnjice od osnivanja benda, a Goran Bregović je odlučio okupiti Alena Islamovića i Mladena Vojičića Tifu kao vokale te Điđija Jankelića na bubnjevima i Zorana Redžića na basu.

Budući da bivši klavijaturisti benda Vlado Pravdić i Lazar Ristovski više nisu među živima, zamijenio ih je dugogodišnji Bregovićev saradnik, multiinstrumentalist Ogi Radivojević.