Nema vremena za čekanje
0

Institut za proučavanje rata: Ukrajina treba preuzeti inicijativu na bojnom polju

A. Ku.
Foto: Pravda
Foto: Pravda
Stručnjaci Instituta za proučavanje rata (ISW) smatraju da bi Ukrajina ove godine trebala preuzeti inicijativu na bojnom polju nakon što američka sigurnosna pomoć stigne na front.

Američki zvaničnici su potvrdili podršku novim ukrajinskim kontraofanzivnim operacijama 2025. godine, iako ISW i dalje vjeruje da bi Ukrajina trebala preuzeti inicijativu na bojnom polju što je prije moguće.

Financial Times je 5. maja izvijestio da je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao da Ukrajina planira pokrenuti kontraofanzivu 2025. godine s ciljem ponovnog zauzimanja ukrajinske teritorije koju je okupirala Rusija nakon što američka vojna pomoć pomogne da se zaustavi daljnji napredak Rusije 2024. godine.

Sullivan vjeruje da će američka sigurnosna pomoć omogućiti ukrajinskim snagama da "drže liniju" i da se odupru ruskim napadima do kraja 2024. godine.

Međutim, ISW i dalje procjenjuje da će vjerovatno trebati još nekoliko sedmica da zapadno oružje i municija stignu do ukrajinskih jedinica na frontu i počnu da imaju opipljiv utjecaj na bojnom polju te da će dolazak američke vojne pomoći Ukrajini vjerovatno omogućiti ukrajinskom snage da stabilizuju liniju fronta i preuzmu inicijativu.

"Sposobnost Ukrajine da oslobodi svoju teritoriju i izvede kontraofanzivne operacije počiva na nizu nedonesenih odluka na Zapadu, Rusiji i Ukrajini, a bilo kakvi vanjski napori da se nametnu vremenski okvir ukrajinskim kontraofanzivnim operacijama zanemaruju stvarnost situacije na bojnom polju", naglašava ISW .