Brza reakcija
31

Hoće li Netanyahu popustiti pod pritiskom zbog Gaze: Ultimatum nazvao "ispranim riječima"

I. Sa.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministar izraelskog ratnog kabineta Benny Gantz rekao je jučer da će podnijeti ostavku osim ako premijer te zemlje Benjamin Netanyahu ne odobri poslijeratni plan za pojas Gaze, a sada je stigao i odgovor.
"Ratni kabinet mora do 8. juna formulisati i odobriti akcioni plan koji će dovesti do realizacije šest strateških ciljeva od nacionalnog značaja.. (ili) bićemo primorani da istupimo iz vlade", rekao je Gantz, pozivajući se na svoju stranku u televizijskom obraćanju upućenom Netanyahuu.

On je naveo da šest ciljeva uključuje rušenje Hamasa, osiguranje izraelske sigurnosne kontrole nad palestinskom teritorijom te vraćanje izraelskih talaca.

Pozvao je i na normalizaciju veza sa Saudijskom Arabijom "kao dio cjelokupnog poteza koji će stvoriti savez sa slobodnim svijetom i arapskim svijetom protiv Irana i njegovih podružnica".

Netanyahu je sada odgovorio na Gantzovu prijetnju tako što je ministrove zahtjeve nazvao "ispranim riječima čije je značenje jasno: kraj rata i poraz Izraela, napuštanje većine taoca, ostavljajući Hamas netaknutim i uspostavljanje palestinske države."

Netanyahu je pod sve većim pritiskom vlastitog ratnog kabineta i najbližeg saveznika njegove zemlje zbog poslijeratnih planova za Gazu, iako rat s Hamasom ne pokazuje znake kraja.

Ministar odbrane te zemlje Yoav Gallant je također pozvao na plan za palestinsku administraciju te je poručio da neće pristati da Izrael upravlja Gazom.

Sjedinjene Američke Države su u međuvremenu pozvale na revitaliziranu palestinsku upravu koja će upravljati Gazom uz pomoć Saudijske Arabije i drugih arapskih država prije eventualne državnosti.

Očekuje se da će savjetnik za nacionalnu sigurnost te zemlje Jake Sullivan potaknuti takve planove kada posjeti Izrael.

Izraelska vojska je protiv Hamasa ubila najmanje 35.386 ljudi i to uglavnom civila te je izraelska opsada donijela ozbiljnu nestašicu hrane i prijetnju glađu.