Protiv takve ideje
48

Salman Rushdie o nezavisnoj Palestini: To bi sada bila talibanska država kojom upravlja Hamas

V. K.
Salman Rushdie (Foto: EPA-EFE)
Salman Rushdie (Foto: EPA-EFE)
Pisac Salman Rushdie u Berlinu je predstavio knjigu "Nož" koja tretira napad na njega 2022. godine tokom kojeg je osta o bez desnog oka. Tim povodom Rushdie je za njemački Rbb24 govorio o brojnim temama, uključujući i Palestinu.

Na početku razgovora Rushdie je rekao da je, kao i mnogi, šokiran dešavanjima u Gazi.

"Činjenica je da je svaka normalna osoba šokirana onim što se dešava u Gazi. Ipak, misim da bi propalestinski demonstranti širom svijeta trebali spomenuti i Hamas. Od njih je se počelo. Hamas je teroristička organizacija i čudno je da mladi progresivni političari i studenti podržavaju terorističku grupu", rekao je Rushdie.

Istaknuo je i kako se veći dio života zalagao za nezavisnu Palestinu.

"Oni traže slobodnu Palestinu. Međutim, da sada postoji palestinska država, njome bi upravljao Hamas i imali bismo državu sličnu talibanskoj. Satelitska država Irana. Je li to ono što progresivni pokreti zapadne ljevice žele da stvore?", ističe pisac.

Poručio je i kako demonstranti ne razmišljaju dublje o Palestini.

"Nema mnogo dubokih promišljanja o ovome, već uglavnom emocionalne reakcije na smrt u Gatzi. To je uredu. Ipak, kada sklizne u antisemitizam, a ponekad i podršku Hamasu, onda postaje problematično", mišljenja je Rushdie.