Evropski put
31

Zvizdić: Vratimo se rješavanju životnih pitanja, imat ćemo vremena za kampanju

Piše: Er. M.
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić obratio se javnosti nakon usvajanja Strategije Evropske komisije za Zapadni Balkan. On je političarima poručio da se bave ekonomskim reformama i rješavanjem životnih pitanja građana BiH, a ne izbornom kampanjom.

Zvizdić je rekao da je riječ o pozitivnom signalu za zemlje regiona jer sadrži niz važnih preporuka i poruka od kojih su dvije ključne: jasan i nedvosmislen stav da je Zapadni Balkan strateški važan dio EU i otvorena perspektiva članstva u EU za sve zemlje Zapadnog Balkana te da su vrata Evropske unije i dalje otvorena za sve zemlje Zapadnog Balkana bez ikakvih preferencija.

On je kazao da je bitno da se definiraju mehanizmi koji će osigurati da zemlje koje prije uđu u EU neće moći blokirati ulazak drugim zemljama. Istakao je i da nije bilo citiranja s rokovima, podsjećajući da se posljednjih dana spekulisalo o rokovima koji su išli čak i do 2023. godine.

"Strategija određuje šest ključnih inicijativa, kao i Akcioni plan konkretnih mjera u sljedećim oblastima: vladavina prava, jačanje saradnje u oblasti sigurnosti i migracija, podrška socioekonomskom razvoju, unapređenje agende za povezivanje u oblasti transportne i energetske infrastrukture, pokretanje digitalne agende za Zapadni Balkan i podrška regionalnoj saradnji, dobrosusjedskim odnosima i procesima pomirenja", kazao je Zvizdić.

On je rekao da je za njega posebno važno što je Vijeće ministara BiH realiziralo sve obaveze iz reformske agende, zbog čega je BiH pozicionirana u korak sa svim ostalim zemljama Zapadnog Balkana. Podsjetio je i da je evropski put od 2008. do 2015. godine bio u potpunosti blokiran.

"Ne daj Bože da je ova strategija trebala biti usvojena u februaru 2015. godine jer je naša zemlja tada bila u potpunoj blokadi kada je riječ o EU i NATO integracijama", rekao je Zvizdić.

Potvrdio je da će odgovori na Upitnik Evropske komisije biti predati krajem februara predsjedniku Evropske komisije Jean-Claudeu Junckeru prilikom posjete Sarajevu.

On je kazao da se nisu na svu sreću ostvarile prognoze onih koji sve procese u našoj zemlji boje u crno. Istakao je da se pred BiH narednih godina očekuje veliki broj reformi koje mora provesti.

"Sasvim sigurno možemo kazati da imamo trasiranu evropsku budućnost BiH i da će naša zemlja sasvim sigurno biti članica Evropske unije", rekao je Zvizdić.

Na pitanje o porukama iz RS-a da odgovor na pitanje iz Upitnika Evropske komisije koje se odnosi na naziv "bosanski jezik", Zvizdić je odgovorio da su u mehanizmu koordinacije odgovorili usaglašeni na jezicima naroda u BiH.

On je potvrdio da je Vijeće ministara BiH 29. januara poslalo dopunsko Pismo namjere MMF-a pojašnjavajući kako je u pismu navedeno da su određene mjere realizovane, a neke prebačene u strukturne. Kako kaže, u februaru će biti određena naredna tranša MMF-a.

Zvizdić je kazao da vlasti u BiH ne planiraju predati desetine hiljada printanih stranica Junckeru, već da će predsjedniku Evropske komisije u Sarajevu odgovori biti uručeni u digitalnom izdanju.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH istakao je da su sve zemlje regije dobile dodatna pitanja nakon dostavljanja odgovora na Upitnik Evropske komisije i da se ne trebati spinovati kako je BiH jedina zemlja koja će dobiti dodatna pitanja.

Zvizdić je upitan i da prokomentariše previranja na relaciji SDA-HDZBiH. Kako kaže, on svakodnevno poziva da se ne podižu tenzije i da se političke stranke bave evropskim integracijama.

"Pozivam sve da se vratimo životnim pitanjima, jer imat ćemo vremena za izbornu kampanju", poručio je Zvizdić.

On je prokomentarisao i izjavu Dragana Čovića na pitanje o "građanskoj državi". Zvizdić je rekao da se ne slaže sa Čovićem i da je njegovo poimanje građanske države totalno drugačije od poimanja predsjednika HDZ-a.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH smatra da se u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH treba naći balans između etničkog i građanskog te da se ugrade rješenja za implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava.

"Vijeće ministara BiH nije uključeno u izradu Izbornog zakona BiH. Nadamo se da će svi svoje maksimalističke pozicije pretvoriti u realne", poručio je Zvizdić.