vijesti
6

Vlada KS: Predloženo spajanje tri institucije kulture u jednu javnu ustanovu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici u skupštinsku proceduru uputila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o taksi prijevozu u Kantonu Sarajevo u cilju otklanjanja uočenih problema u implementaciji tog zakona.

Predloženo je da se trenutni rok od 60 dana za produženje taksi oznake produži na 120 dana, a izuzetno i iz opravdanih razloga i do šest mjeseci.

Također, predloženo je produženje roka za prenos taksi oznake sa 90 dana na rok od šest mjeseci, imajući u vidu trajanje ostavinskih rasprava nakon smrti taksi prijevoznika.

Predložena Izmjena člana 3. tog zakona kaže da će se svi slučajevi, odnosno postupci koji do dana stupanja na snagu tog propisa nisu pravosnažno okončani, završiti po odredbama ovog propisa.

Vlada je utvrdila i Prijedlog odluke o spajanju javnih ustanova kulture ''Bosanskog kulturnog centra'' Sarajevo, ''Collegiuma artisticuma'' i ''Sarajevo arta'' u Javnu ustanovu ''Centar za kulturu Kantona Sarajevo''.

Spajanjem te tri javne ustanove postići će se produktivniji zajednički rad.

Kako nijedna od tri postojeće ustanove nema kompletne kadrovske kapacitete za optimalan rad, a iskorištenost uposlenika u svakoj pojedinačnoj ustanovi je ispod standarda propisanog radnog vremena, Vlada je podržala ocjenu Ministarstva kulture i sporta da će se spajanjem te tri javne ustanove postići produktivniji zajednički rad i smanjiti troškovi rada i upravljanja ovim ustanovama.

Mjesečne naknade skupština kantonalnih javnih komunalnih i javnih preduzeća, po danas usvojenoj Odluci Vlade KS-a, iznosit će 50 posto prosječne mjesečne plaće u Federaciji BiH za predsjednika, odnosno 40 posto iste plaće za članove skupština ovih preduzeća, saopćila je Pres-služba KS-a.