BiH
2

Prekinuta 36. sjednica Skupštine KS

FENA
Zastupnici Supštine Kantona Sarajeva su jednoglasno usvojili Nacrt Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija KS-a.

Inicijativu za usklađivanja ovog zakona sa Zakonom o cestama Federacije Bosne i Hercegovine podnijelo je Ministarstvo saobraćaja, nakon pribavljenog mišljenja Federalnog ministarstva prometa i komunikacija i izrade dokumenta Projekat gradskih saobraćajnica u Sarajevu-Izvještaj o opcijama transformacije , zastupnicima je ovaj prijedlog pojasnila ministrica pravde Kantona Sarajevo Velida Memić.

Naime, cilj ovih izmjena je da se Kanton Sarajevo može opredijeliti da Direkciju za puteve KS organizuje kao samostalnu kantonalnu upravnu organizaciju, s obzirom da ispunjava sve uslove za organizovanje upravnih organizacija-obavljanje stručnih i s njima povezanih upravnih poslova u ovoj oblasti, kako je to propisano i odredbama člana 34. stav 1. Zakona o organizaciji organa uprave u Federaciji BiH.

Direkcija za puteve Kantona Sarajevo omogućava Vladi KS nadzor nad radom samostalne upravne organizacije putem: imenovanja direktora, davanja saglasnosti na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji, odobravanja popunjavanja sistematizovanih radnih mjesta po proceduri propisanoj zakonima o državnim službenicima i namještenicima, te putem razmatranja izvještaja o radu Memić je istakla da se ovim prijedlogom također omogućava Skupštini Kantona Sarajevo nadzor nad radom samostalne upravne organizacije putem razmatranja i usvajanja izvještaja o radu.

Zastupnik Nedžad Fazlija je kazao da nisu uvažene primjedbe SKS-a od prošle godine kada je isti ovaj Prijedlog odbijen, a klub zastupnika SDP neće ni ovoga puta podržati ovaj prijedlog. Također je i zastupnik Besim Mehmedić predložio povlačenje ovoga Prijedloga te da se SKS-u podnese u vidu nacrta.

I v.d. premijer KS Muhamed Kozadra prihvatio je da se ovaj prijedlog pretvori u nacrt.

Javna rasprava će se održati u jedinicama lokalne samouprave i trajat će 30 dana, a svi prijedlozi će biti dostavljeni Vladi KS, nakon čega će mišljenje biti pred zastupnicima.

Zastupnici SKS-a su jednoglasno usvojili Nacrt Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija KS-a.

Nakon ovog izjašnjenja sjednica je prekinuta a o sljedećem nastavku odlučit će kolegij.