vijesti
0

Vijeće Evrope će nadgledati registraciju birača u Srebrenici

Klix.ba
Srebrenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Srebrenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Šefica Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu Mary Ann Hennessey je bila u posjeti Srebrenici, kako bi, po ovlaštenju generalnog sekretara Kongresa evropskih lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope, izvršila procjenu izvodljivosti uspostavljanja misije nadgledanja procesa registracije birača za predstojeće lokalne izbore.

Hennessey se tokom posjete sastala sa zamjenikom načelnika Opštine Srebrenica, predsjednikom Skupštine Opštine Srebrenica, načelnikom policijske stanice Srebrenica i predstavnicima CJB Bijeljina, šeficom Ureda OSCE-a u Srebrenici, kao i sa predstavnicima studentskih organizacija iz tog grada.

Posjeta i sastanci u Srebrenici su prvi korak ka mogućem uspostavljanju misije nadgledanja procesa registracije birača za predstojeće lokalne izbore, na molbu zamjenika načelnika Srebrenice, a Vijeće Evrope će, nakon procjene izvodljivosti, razgovarati i sa ostalim međunarodnim partnerima u vezi s navedenim. Kongres će početi aktivnosti na uspostavljanju misije nadgledanja nakon zvaničnog poziva Centralne izborne komisije BiH.

Vijeće Evrope se nastavlja zalagati za osnaživanje vladavine zakona, poštivanje ljudskih prava i ubrzavanje demokratskih procesa u BiH, te će djelovati u skladu sa svojim vrijednostima i širim evropskim interesom svih zemalja članica Vijeća Evrope.