{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


CIK iznenađen mogućnošću nadgledanja registracije birača

S
25.5.2012. u 18:49
0
2
CIK iznenađen mogućnošću nadgledanja registracije birača
0
CIK iznenađen mogućnošću nadgledanja registracije birača
Centralna izborna komisija (CIK) BiH iznenađena je mogućnošću uspostavljanja misije nadgledanja procesa registracije birača za lokalne izbore u Srebrenici, jer je taj proces u BiH pasivan, a ne aktivan.
"Registracija birača u BiH je pasivna, a ne aktivna u smislu da se sa prijavom prebivališta, koji vodi druga institucija, punoljetne osobe po automatizmu nalaze na biračkom spisku", rekla je Srni portparol CIK-a Maksida Pirić.

Ona je objasnila da Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) u BiH vodi evidenciju prebivališta građana i CIK po automatizmu preuzima tu bazu podataka, tako da punoljetna lica postaju birači, odnosno, automatski se ubacuju u Centralni birački spisak.

"Mi ćemo, vjerovatno, početkom juna imati sastanak sa delegacijom Kancelarije Vijeća Evrope u Sarajevu, kada će sigurno biti riječi o izborima, ali za sada nemamo nikakvu posebnu inicijativu za nadgledanje registracije birača u Srebrenici", rekla je Pirićeva, kometarišući današnje saopštenje izVijeća Evrope u kojem se navodi da je posjeta šefa te kancelarije u Sarajevu Mary Ann Hannessy Srebrenici "prvi korak ka mogućem uspostavljanju misije nadgledanja procesa registracije birača za predstojeće lokalne izbore, na molbu zamjenika načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića".

U saopštenju Vijeća Evrope naglašeno je da je Hennessy posjetila Srebrenicu da bi izvršila procjenu izvodljivosti uspostavljanja misije nadgledanja procesa registracije birača u ovoj opštini za predstojeće lokalne izbore.

Hennessyjeva provodi ove aktivnosti po ovlašćenju generalnog sekretara Kongresa evropskih lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope, tijela koje će početi sa aktivnostima na uspostavljanju misije nadgledanja nakon zvaničnog poziva Centralne izborne komisije BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: