Odlazak iz države
278

Veliki broj građana na jakom suncu čeka u redu za vizu ispred Ambasade Njemačke

F. H.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Fotoreporter portala Klix.ba je danas fotografisao veliki broj građana koji je na jakom julskom suncu čekaju na vize i radne dozvole ispred Ambasade Njemačke. Odlazak građana je i dalje jedan od najvećih problema sa kojim se susreće Bosna i Hercegovina.

Intervjui ispred njemačke ambasade se zakazuju ranije i održavaju se za sve u danu kada građani dobiju obavijest.

Iako političari iz gotovo svih političkih stranaka godinama u svojim predizbornim kampanjama navode da će im prioritet biti borba protiv odseljavanja i stvaranje uslova za ostanak mladih u državi, snimci ispred ambasade Njemačke pokazuju da politike ne daju rezultate.

Nešto većem redu je možda doprinijelo i to što je Njemačka donijela odluku da od prvog augusta službeno prizna vozačke dozvole iz BiH. Ovo će uveliko olakšati domaćim profesionalnim vozačima zaposlenje u Njemačkoj.

Odlazak iz države je za mnoge i dalje životni cilj, a razlozi već dugo nisu samo ekonomske prilike nego i političke napetosti i loša društvena atmosfera.

Prema podacima UN-ovog izvještaja za 2022. godinu "Perspektive svjetskog stanovništva", Bosna i Hercegovina je zauzela prvo mjesto na listi zemalja sa najvećim smanjenjem stanovnika. Prema podacima Bosna i Hercegovina godišnje gubi 1,5 posto svojih stanovnika.