Primanja i do 6.000 KM
336

Većina državnih zastupnika zatražila status stalno zaposlenog u Parlamentu BiH

Piše: Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Kolegij Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na sutrašnjoj sjednici razmatrat će 26 zahtjeva novoizabranih državnih parlamentaraca za stjecanje statusa stalno zaposlenog zastupnika.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto i njena dva zamjenika Denis Zvizdić i Nebojša Radmanović na sutrašnjoj sjednici Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH razmatrat će osnivanje zastupničkih klubova i to klubova SNSD-a, Srpskog kluba, SDS-a i PDP-a, SDP-a, HDZ-a, DF-a i SDA.

Na dnevnom redu naći će se i 26 zahtjeva državnih parlamentaraca za stjecanje ili produženje statusa stalnog zaposlenog parlamentaraca. Zahtjeve za stjecanje statusa podnijeli su parlamentarci koji nisu bili zastupnici u prošlom sazivu Parlamentarne skupštine BiH Mira Pekić, Branislav Borenović, Mirjana Marinković-Lepić, Mijo Matanović, Nermin Nikšić, Nada Mladina, Jakov Galić, Dženan Đonlagić, Alma Čolo, Edin Mušić, Nermin Mandra, Vlatko Glavaš, Obren Petrović, Zlatan Begić, Zukan Helez i Darijana Filipović.

Zahtjeve za produženje statusa podnijeli su Predrag Kožul, Nikola Lovrinović, Damir Arnaut, Nebojša Radmanović, Saša Magazinović, Borjana Krišto, Safet Softić, Halid Genjac, Staša Košarac i Šemsudin Mehmedović. Riječ je o zastupnicima koji su u prošlom sazivu bili zastupnici ili delegati u Zastupničkom domu ili Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Zahtjeve za naknadu troškova smještaja, odvojenog života i posjete porodici podnijeli su Mirjana Marinković-Lepić, Vlatko Glavaš, Zlatan Begić, Zukan Helez, Nebojša Radmanović i Darijana Filipović.

Podsjećanja radi, neto plaća državnih parlamentaraca kreće se oko 4.500 KM s tim što zastupnici i delegati na kraju mjeseca, sa svim naknadama, "izađu" i na 6.000 KM.

Kako je Klix.ba ranije pisao, na spisku 50 najplaćenijih državnih funkcionera 2017. godine nalazilo se čak 25 zastupnika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH.