vijesti
0

Usvojena Uredba o dodjeljivanju i oduzimanju činova policijskim službenicima FBiH

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Federalna vlada donijela je danas Uredbu o dodjeljivanju i oduzimanju činova policijskim službenicima FBiH jer dosadašnja nije u cijelosti i na jasan način regulisala pojam čina i svrhu njegovog postojanja. To je u praksi predstavljalo poteškoće u provođenju pojedinih odredbi Zakona o policijskim službenicima FBiH i na osnovu njega donesenih podzakonskih propisa. Poteškoća se, prije svega, odnosila na propis o unapređenju u viši čin. Također, nije na jasan način bilo precizirano kada se i u kojim slučajevima policijskom službeniku dodjeljuje čin.

Donesena Uredba propisuje postupak dodjeljivanja i oduzimanja činova policijskim službenicima zaposlenim u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova - Federalnoj upravi policije, kao i radna mjesta policijskih službenika koja su u skladu s njihovim činom, te ona koja će biti popunjena u čin mlađeg inspektora putem zapošljavanja novih policijskih službenika, kao i radna mjesta koja će biti popunjena putem unapređenja policijskih službenika s nižim činom.

Kako je propisano, čin dodijeljen policijskom službeniku zaštićen je i ne može biti oduzet, osim u slučajevima prestanka radnog odnosa ili okončanja mandata direktora Uprave policije i zamjenika direktora Uprave policije, a rješenje o oduzimanju čina donosi direktor Uprave policije. Rješenje o oduzimanju čina po okončanju mandata direktora i zamjenika direktora Uprave policije donosi Vlada FBiH.

Činovi se dodjeljuju policijskim službenicima u Upravi policije popunom upražnjenog radnog mjesta koje je utvrđeno Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji - zapošljavanjem u početni i unapređenjem u viši čin, odnosno imenovanjem za direktora - glavnog generalnog inspektora policije i zamjenika direktora Uprave policije - generalnog inspektora policije.

Policijskom službeniku može biti dodijeljen jedan od jedanaest Uredbom propisanih činova: policajac, stariji policajac, narednik, stariji narednik, mlađi inspektor, inspektor, viši inspektor, samostalni inspektor, glavni inspektor, generalni inspektor policije, glavni generalni inspektor policije.

Ove činove dodjeljuje direktor Uprave policije, osim posljednja dva, koje, na osnovu rješenja Vlade FBiH, dodjeljuje federalni ministar unutrašnjih poslova.