{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šefovima kabineta, savjetnicima i sekretarima se ukida status državnih službenika

7.10.2015. u 16:50
93
60
Šefovima kabineta, savjetnicima i sekretarima se ukida status državnih službenika
93
Na danas održanoj sjednici Vlade FBiH utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u FBiH, čime se njegove odredbe usklađuju s nedavno donesenim Zakonom o radu i uputila ga u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.
"U praksi to znači da će javne institucije o ljudskim resursima biti operativnije i fleksibilnije. Otpuštanja neće biti, Zakon će omogućiti horizontalno i vertikalno pomjeranje", rekao je ministar pravde FBiH Mato Jozić.

Izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi je ukinut status državnih službenika, sekretarima i šefovima kabineta, te rukovodiocima

Jedan od razloga za donošenje izmjena i dopuna ovog je i potreba za reorganizacijom javne uprave u FBiH s ciljem da državna služba bude racionalnija, uz povećanje efikasnosti i ekspeditivnosti, što je u skladu s Reformskom agendom za period 2015.-2018. godine, koju je usvojila Vlada FBiH.

Ovim zakonom predviđeno je da će rukovodioci samostalnih federalnih upravnih organizacija, rukovodioci federalnih uprava i organizacija i rukovodioci stručnih službi Vlade FBiH nisu više državni službenici.

"Sekretar federalnih organa državne službe, pomoćnici, glavni federalni inspektori i šefovi kabineta federalnih organa državne službe također nisu državni službenici", kazao je ministar pravde FBiH.

On je dodao da će pomoćnike u ministarstvima predlagati ministri, a potvrđivati Vlada.

"Vlada FBiH će propisati uslove koje te osobe trebaju zadovoljavati", rekao je Jozić.

Istakao je da u FBiH ima 224 rukovodeća državna službenika.

"Ima sličnih zakona u regionu. Svaka reforma je bolna", kazao je ministar i dodao je da će se o Izmjenama i dopunama Zakona izjasniti i Parlament FBiH.

"Nakon donošenja zakona moraju se donijeti pravilnici. Državni službenici zatečeni na pozicijama nakon stupanja na snagu ovog zakona bit će raspoređeni na odgovarajuća mjesta u okviru organa državne službe", zaključio je on.

U prijevodu to znači da ministar formira kabinet koji se sastoji od šefa kabineta, sekretara ministarstva, savjetnika i pomoćnika.

"Kada se završi mandat, oni koji nisu državni službenici idu kući", zaključio je on.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: