{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pogledajte Nacrt prijedloga zakona kojim je funkcionerima ukinut status državnih službenika

8.10.2015. u 18:01
8
28
Pogledajte Nacrt prijedloga zakona kojim je funkcionerima ukinut status državnih službenika
8
Vlada FBiH utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u FBiH, čime se njegove odredbe usklađuju s nedavno donesenim Zakonom o radu, i uputila ga u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.
Kako ističu iz Vlade FBiH, jedan od razloga za donošenje izmjena i dopuna ovog zakona je i potreba za reorganizacijom javne uprave u FBiH s ciljem da državna služba bude racionalnija, uz povećnje efikasnosti i ekspeditivnosti, što je u skladu s Reformskom agendom za period 2015.-2018. godine.

Federalni ministar pravde Mato Jozić kazao je kako je ovim zakonom predviđeno da rukovodioci samostalnih federalnih upravnih organizacija, rukovodioci federalnih uprava i organizacija i rukovodioci stručnih službi Vlade FBiH više neće imati status državnih službenika.

"Sekretar federalnih organa državne službe, pomoćnici, glavni federalni inspektori i šefovi kabineta federalnih organa državne službe također nisu državni službenici", kazao je Jozić.

Jednim od novih rješenja prošireno je izuzeće u primjeni ovog zakona na sekretare domova Parlamenta FBiH, sekretara Vlade FBiH, rukovodioce samostalnih federalnih uprava i samostalnih federalnih upravnih organizacija, rukovodioce federalnih uprava i federalnih upravnih organizacija koja se nalazi u sastavu ministarstva, rukovodioce stručnih službi Vlade Federacije, sekretare federalnog organa državne službe, pomoćnike rukovodioca federalnog organa državne službe, glavne federalne inspektore i šefa kabineta rukovodioca federalnog organa državne službe.

Među novopredloženim rješenjima je i brisanje radnih mjesta rukovodećih državnih službenika: rukovodilac samostalne uprave i samostalne ustanove, sekretar organa državne službe, rukovodilac uprave i ustanove koje se nalaze u sastavu ministarstva, pomoćnik rukovodioca organa državne službe i glavni inspektori, budući da je već određeno da oni nisu državni službenici.

Uz ostalo, izvršeno je i usklađivanje sa Zakonom o organizaciji organa uprave u Federaciji BiH, pa je termin "ustanova" zamijenjen "upravnom organizacijom".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: