Podnesena Apelacija
31

Ustavni sud BiH odlučuje o ustavnosti Zakona o šumama RS-a: Na pomolu zaokruženje državne imovine

D. Be.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Sedam delegata Vijeća naroda RS-a podnijeli su Apelaciju Ustavnom sudu BiH tražeći ocjenu ustavnosti Zakona o šumama koji je prošle godine donesen u bh. entitetu Republika Srpska. Podnosioci apelacije smatraju da se radi o neustavnom zakonu.

Delegati u Vijeću naroda RS-a iz reda bošnjačkog naroda u više navrata su upozorili da je ovaj entitetski Zakon štetan po državu Bosnu i Hercegovinu, a naročito nakon odluke Ustavnog suda BiH iz 2019. o poljoprivrednom zemljištu.

Ekspert za državnu imovinu Muharem Cero za Klix.ba kaže da se radi o očekivanoj, ali i malo zakašnjeloj reakciji u smislu šteta koje su nastajale vlasničkim gospodarenjem šumama i šumskim zemljištem od strane entiteta RS.

"Jasno je da je krivo tumačenje vlasništva na javnim dobrima, poslije poljoprivrednog zemljišta, a i postojeće apelacije za rijeke u predmetu hidroelektrana na rijeci Drini, i sada pokretanje apelacije za šume i šumsko zemljište definitivno zaokruženje cjelovitog Dejtonskog mirovnog sporazuma“, kazao je.

On ističe da je tzv. dejtonska praznina nastala nedefinisanjem vlasništva na imovini iz kontinuiteta, a posebno na javnim dobrima, koji su vlasništvo svih građana na teritoriji cijele BiH, a ne jednog poddržavnog administrativnog aranžmana, nanijelo ogromne materijalne štete budžetu BiH i prihodima BiH.

"Očekivati je da poslije presude u predmet poljoprivredno zemljište se radi o istom ustavnom-pravnom osnovu, bude udovoljeno zahtjevu iz apelacije i da šumsko zemljište bude proglašeno vlasništvom suverena BiH. Sve ovo u konačnici zaokružuje Dejtonski mirovni sporazum i popunjava fatalnu dejtonsku prazninu nedefinisanja vlasništva na teritoriji. Ovo je zaokruženje teritorijalnog suvereniteta BiH, a ne kako se pokušava zaokruženje teritorijalnog integriteta i suvereniteta jednog entiteta“, kaže Cero.

Za kraj ističe da Dejtonski mirovni sporazum sada dobija jedno objektivnu percepciju jer smo do sada, prema njegovim riječima, živjeli u sukobu percepcija.

"Radi se isključivo o slovu, a ne duhu, Dejtonskog mirovnog sporazuma i to se ne može osporavati“, poručio je Cero.

Apelaciju su 25. februara podnijeli Mihnet Okić, Alija Tabaković, Džemaludin Šabanović, Faruk Đozić, Muris Čirkić, Ahmet Čirkić i Samir Baćevac.

Šume i šumsko zemljište čini više od 70 posto teritorije bh. entiteta Republika Srpska.