vijesti
50

Upoznajmo se bolje međusobno: U Sarajevu počeo Festival nacionalnih manjina

Piše: L. Č.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Danas je u prostorijama EU info centra u Sarajevu počeo Minority fest, festival nacionalnih manjina koji za cilj ima prezentaciju kulturne baštine manjina koje žive u Sarajevu.

Davor Ebner, predsjedavajući Vijeća nacionalnih manjina Kantona Sarajevo za Klix.ba je kazao kako Minority fest organizuju već drugu godinu zaredom.

Prošle godine je festival organizovan u saradnji s Likovnom akademijom u Sarajevu, a predstavljena je izložba braće Selman, likovnih umjetnika iz romske porodice koji kao akademski slikari ruše predrasude o ovoj manjini.

Danas je u prostorijama EU info centra održana konferencija za medije, kao i nastup zbora Ivo Lola ribar koji su izvodili pjesme nacionalnih manjina. Sutra će pak u galeriji Novi hram u Sarajevu biti otvorena izložba mađarskih i čeških umjetnika, bit će održane i projekcije filmova, a svi posjetitelji će imati priliku da probaju razne nacionalne specijalitete.

"Nacionalne manjine su se svele uglavnom na stare ljude, mlađi su uglavnom otišli iz ove zemlje. Mi samo pokušavamo da malo prodrmamo ljude, u njima produbimo želju da upoznaju svoje komšije malo bolje i sve one koji se prezivaju 'neobično", kaže Ebner i dodaje kako im je cilj da ovaj festival preraste u jednu malu veću i tradicionalnu manifestaciju u gradu.

"U ovoj je zemlji sve izazov, a svako od nas se u određenom momentu u životu osjetio kao manjina na određeni način. U Bosni i Hercegovini nije problem biti samo nacionalna manjina, problem je biti sve u Bosni i Hercegovini", kaže Ebner.

Irma Muratović, predsjednica Udruženja Mađara "Hum" iz Sarajeva uza Klix.ba je kazala kako je Sarajevo puno nacionalnih manjina koje zajedno žive i sarađuju, dodavši kako se u tome ogleda njegovo bogatstvo.

"Mi Mađari kao mađarska nacionalna manjina smo uvijek imali izuzetno dobar prijem od svih. Smatram da ljudi, oni koji su širih nazora i ramišiljanja imaju raširene ruke i prihvataju sve različitosti i među njima nema nikakvog negativnog stava prema drugom u drugačijem", kazala je Muratović za Klix.ba.

Istaknula je važnost postojanja i gradnje kuće manjina i mjesto gdje će provoditi njihove aktivnosti.

"Imamo izuzetno malu podršku od političkih vlasti sa bilo kojeg nivoa, tako da nemamo apsolutno nikakvih financijskih sredstava za održavanje naše kulture i tradicije", kazala je Muratović za Klix.ba.