{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastavljen Festival kulture nacionalnih manjina, predstavljena mađarska kulturna baština

F
18.12.2015. u 21:36
0
1
Nastavljen Festival kulture nacionalnih manjina, predstavljena mađarska kulturna baština
0
Članovi Udruženja građana češkog porijekla "Češka beseda" i Udruženja Mađara "Hum" iz Sarajeva večeras su u okviru Festivala kulture nacionalnih manjina "Minority Fest 2015" u Galeriji Novi Hram predstavili dvije izožbe.
Postavljeno je pet umjetničkih djela člana Udruženja "Češka beseda" likovnog umjetnika Dalibora Berana i sažetak cjelokupne mađarske kulturne baštine koja je pod zaštitom UNESCO-a.

Predsjednica Udruženja Mađara "Hum" Irma Muratović kazala je za Fenu da na ovaj način žele skrenuti pažnju na rad udruženja nacionalnih manjina u Sarajevu.

- Želimo da našem multikulturalnom gradu, u kojem su manjine uvijek živjele, predstavimo svoj rad i da se prezentiramo onako kako najbolje znamo - istakla je Muratović.

Na panoima koji predstavljaju mađarsku kulturnu baštinu prezentirana je muzika, građevine, običaji te ručni radovi i slike.

Muratović je istakla da članovi udruženja ulažu trud kako bi prikazali vlastitu kulturu, ali da nemaju podršku, prije svega finansijsku, koja bi im olakšala rad i motivirala ih u daljim aktivnostima.

Kaže da bi im bile dovoljne prostorije da nastave raditi, u kojima bi održavali probe, izložbe ili kurseve.

Beran je predstavio svoja djela koja su izrađena od žice, metala i urolanog papira.

Festival "Minority Fest 2015" je trodnevna manifestacija koja je počela u četvrtak nastupom hora "Lola", a bit će završena u subotu predstavljanjem kulinarskih tradicija nacionalnih manjina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: