Kultura
0

Nastavljen Festival kulture nacionalnih manjina, predstavljena mađarska kulturna baština

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Članovi Udruženja građana češkog porijekla "Češka beseda" i Udruženja Mađara "Hum" iz Sarajeva večeras su u okviru Festivala kulture nacionalnih manjina "Minority Fest 2015" u Galeriji Novi Hram predstavili dvije izožbe.

Postavljeno je pet umjetničkih djela člana Udruženja "Češka beseda" likovnog umjetnika Dalibora Berana i sažetak cjelokupne mađarske kulturne baštine koja je pod zaštitom UNESCO-a.

Predsjednica Udruženja Mađara "Hum" Irma Muratović kazala je za Fenu da na ovaj način žele skrenuti pažnju na rad udruženja nacionalnih manjina u Sarajevu.

  • Želimo da našem multikulturalnom gradu, u kojem su manjine uvijek živjele, predstavimo svoj rad i da se prezentiramo onako kako najbolje znamo - istakla je Muratović.

Na panoima koji predstavljaju mađarsku kulturnu baštinu prezentirana je muzika, građevine, običaji te ručni radovi i slike.

Muratović je istakla da članovi udruženja ulažu trud kako bi prikazali vlastitu kulturu, ali da nemaju podršku, prije svega finansijsku, koja bi im olakšala rad i motivirala ih u daljim aktivnostima.

Kaže da bi im bile dovoljne prostorije da nastave raditi, u kojima bi održavali probe, izložbe ili kurseve.

Beran je predstavio svoja djela koja su izrađena od žice, metala i urolanog papira.

Festival "Minority Fest 2015" je trodnevna manifestacija koja je počela u četvrtak nastupom hora "Lola", a bit će završena u subotu predstavljanjem kulinarskih tradicija nacionalnih manjina.