BiH
24

Prošlost nudi odgovore: Konferencija o nacionalnim manjinama u Sarajevu

Piše: S. H.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Udruženje za modernu historiju (UMHIS) iz Sarajeva, osnovano za zalaganje i zagovaranje promovisanja historijske nauke, modernih pristupa u historijskim istraživanjima i prezentiranju rezultata istraživanja te podsticanju mladih istraživača za interdisciplinarna istraživanja, organiziralo je u Sarajevu jednodnevnu konferenciju o nacionalnim manjinama u Sarajevu.

Iako je u naslovu konferencije fokus na Sarajevu, prezentirani radovi nadilaze ove okvire te su izlagači na konferenciji prezentirali rezultate svojih istraživanja na širem području regiona. Ipak, većina referata odnosi se na historiju Bosne i Hercegovine u 20. stoljeću.

"Bosna i Hercegovina već nekoliko godina bezuspješno pokušava riješiti važno pitanje ustavnih promjena kojim se svim manjinskim zajednicama trebaju ukinuti diskriminatorska ograničenja u smislu uživanja građanskih prava. Smatramo da u ovom procesu vodeću ulogu treba imati Sarajevo kao primjer multikulturalnosti i multikonfesionalnosti, a koju baštini već nekoliko stoljeća. Historičari u ovome procesu mogu dati svoj doprinos proučavajući i objavljujući rezultate svojih istraživanja o ulozi i značaju nacionalnih manjina u Sarajevu i Bosni i Hercegovini", istakao je za Klix.ba Amir Duranović iz Udruženja za modernu historiju.

Na konferenciji su analizirana pitanja ustavno-pravnog položaja manjinskih zajednica u Bosni i Hercegovini, demografska kretanja manjinskog stanovništva, obrazovanje nacionalnih manjina, nacionalne manjine kao žrtve rata, svakodnevni život, kultura i druge teme.

Učesnici skupa o nacionalnim manjinama su iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.