Potpisan ugovor
20

UniCredit Bank predvodi konzorcij banaka koje finansiraju izgradnju dionice autoputa Vc

Sponzorirani članak
Potpisan ugovor o kreditu za finansiranje izgradnje dionice autoputa Vc Mostar sjever – Mostar jug
Potpisan ugovor o kreditu za finansiranje izgradnje dionice autoputa Vc Mostar sjever – Mostar jug
Nakon potpisivanja ugovora o kreditu za finansiranje izgradnje dionice autoputa Vc Mostar sjever - Mostar jug, naglašeno je da je ovaj kredit posebno značajan jer će po prvi put finansiranje izgradnje dionice autoputa Vc uključivati finansijska sredstva komercijalnih banaka.

Ugovor je potpisan jučer u Sarajevu potpisan između Manuele Naessl, direktorice EBRD-a u Bosni i Hercegovini i Srđana Amidžića, ministra finansija i trezora BiH.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je kredit u iznosu od 110 miliona eura, zajedno s investicijskim grantom EU u iznosu od 150 miliona eura i do 150 miliona eura od komercijalnih banaka za finansiranje izgradnje dionice Mostar sjever - Mostar jug, čime će se podržati razvoj infrastrukture u zemlji, lokalnih poduzeća i usluga za građane.

UniCredit Bank je kao nosilac konzorcija komercijalnih banaka prisustvovala jučerašnjem potpisivanju, a za realizaciju projekta se još očekuje garancija vlade Federacije BiH, kako bi kredit bio operativan sredinom 2024. godine.

Amina Mahmutović, predsjednica Uprave UniCredit Bank
Amina Mahmutović, predsjednica Uprave UniCredit Bank

''Napravljen je izuzetno važan iskorak u nastavku izgradnje prometne infrastrukture naše zemlje. Izgradnja prometnica, ali i odnosa, treba biti težnja svih nas, jer samo na taj način stvaramo priliku za napredak i daljnji rast naše zajednice. S obzirom na velike infrastrukturne potrebe u zemlji i potrebu za poboljšanjem povezanosti i prometnih veza sa susjednim zemljama za razvoj domaće privrede, uključivanje komercijalnih banaka veliki je iskorak kojim možemo produbiti našu ulogu u osnaživanju zajednice u kojoj djelujemo", ovom prilikom je izjavila Amina Mahmutović, predsjednica Uprave UniCredit Bank, nosilac konzorcija.

Predmetna dionica bit će povezana s drugim dionicama između južnog dijela Mostara i granice s Hrvatskom, za koje su sada osigurana sva potrebna finansijska sredstva, a građevinski radovi ili su završeni, u toku ili u tenderskoj proceduri. Kada se ove dionice završe, autocesta od Mostara do Hrvatske bit će u potpunosti funkcionalna.

Projekat će uključivati izgradnju sjeverne petlje i 15 km dugu dionicu autoceste s dva prometna traka, što će dodatno rasteretiti promet i pomoći u ublažavanju saobraćajnih gužvi oko grada Mostara.