Velika pobjeda
322

Ukrajinska vojska ulazi u Herson, dočekuju ih stanovnici sa zastavama

F. H.
Foto: Twitter / Screenshoot
Foto: Twitter / Screenshoot
Na društvenim mrežama proširili su se snimci prvih ukrajinskih vojnika koji ulaze u Herson nakon što je ruska vojska bila prisiljena da napusti okupiranu regiju i jedini regionalni centar koji su osvojili od početka rata u Ukrajini.
Član ukrajinskog regionalnog vijeća u Hersonu objavio je da se gotovoo cijeli grad nalazi pod kontrolom ukrajinskiih snaga, te da se trenutno vrši potraga sa preostalim ruskim vojnicima.

Na centralnom trgu u Hersonu građani i partizani su već digli ukrajinske zastave, a na snimcima se vide građani koji čekaju dolazak oslobodilačke vojske.

Također, na snimcima sa društvenih mjesta se vide ukrajinske trupe koje podižu zastave na zgradi Generalne direkcije nacionalne policije u Hersonu.
Na posljednjim objavljenim snimcima vidi se kako stanovnici Hersona proslavljaju pobjedu skupa sa vojnicima u centru grada. Vjerovatno se radi o pripadnicima specijalnih jedinica.
Rusija je objavila da je okončala povlačenje svoje vojske sa zapadne obale rijeke Dnjepar, a uništen je i Antonovski most glavna veza Hersona sa drugom obalom Dnjepra.

Ukrajina je još krajem augusta pokrenula operacije u pravcu Hersona. Zahvaljujući američkim sistemima Himars mogla je da ošteti mostove koji su povezivali dvije obale rijeke Dnjepar i tako rusku vojsku u Hersonskoj regiji dovede u tešku situaciju.

Rusija je imala probleme sa snabdijevanjem svoje vojske u Hersonu, a Ukrajina je uspjela u nekoliko navrata i da ostvari prodore u dubinu od po više kilometara.

Krajem septembra Rusija je regiju Hersona proglasila sastavnim dijelom Ruske Federacije, nakon što je održala fiktivne refernedume. Ove odluke je međuanrodna zajednica odbacila kao kršenje međunarodnog prava.

Iz ruske perspektive povlačenje iz Hersona predstavlja napuštanje teritorije Rusije i u tom slučaju je ovo najveći "ruski" grad izgubljen još od 1942. godine. Naravno ovo je samo ruska perspektiva nelegitimna i nepriznata od bilo koga.

Glasnogovornik Kremlja, Vladimir Peskov je na pitanje novinara da li je povlačenje iz Hersona sramota za Rusiju kazao da nije i da se ništa ne mijenja po pitanju toga da je to sastavni dio Ruske Federacije.