Traže pravdu
751

Udruženje logoraša: Općina Stolac službeno prisvojila otetu imovinu protjeranih Bošnjaka

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Udruženje logoraša Stoca traži od domaćeg pravosuđa da istraži gdje je nestala imovina protjeranih Bošnjaka. Logoraši, kako navode u saopćenju, ispituju mogućnost pokretanja tužbe protiv Općine Stolac, koja je kako navode sudjelovala u zločinu.

"Povodom informacija i dokumenata koji su se pojavili u medijima, a u kojima su predočeni dokazi kako je HVO oduzimao novac, nakit i druge vrijednosti Bošnjacima prilikom deportacije u logore i etničkog čišćenja, kao Udruženje logoraša Stolac želimo reagirati na nove dokaze o evidentnom kršenju Ženevske konvencije, odnosno međunarnodnog običajnog humanitarnog prava. Osim sada već poznatog dokumenata ''Soko Zrakoplovne industrije d.d. Mostar, od 22.06.1993. godine, Zamolnica za izuzimanje 10 zatvorenika iz zatvora Heliodrom – Mostar'', koju potpisuje Dragan Čović kao dipl. inž.st., mediji su objavili i dokumente koji svjedoče o brutalnoj otimačini i krađi HVO-a, sa potpisima Bošnjaka kojima je otuđen novac, nakit i druge vrijednosti, a koje je kasnije Općina Stolac, poput nacističkih vlasti iz Drugog svjetskog rata, prisvojila", stoji u saopćenju.

Naime, predsjednik Općinskog vjeća Stolac dr. Anđelko Marković, svojim potpisom verificirao je Zaključak Broj-01-324/94, od 13.12.1994.godine, u kojem navodi: "Novac uzet na čuvanje od građana muslimanske narodnosti u mjesecu kolovozu 1993. godine, koji se nalazi u PBZ Opuzen ima se staviti na račun Općinskog vijeća Stolac. Općinsko vijeće Stolac uzima novac za potrebe obnove objekata stradalih u ratu i preuzima na sebe odgovornost za povrat novca na temelju zapisnika sačinjenog prilikom uzimanja novca na čuvanje. O realizaciji Zaključka starat će se predsjednik općinskog vijeća Stolac."

Anđelko Marković dana 20.12.1994. godine izdaje potvrdu u kojoj stoji: "Novac uzet na čuvanje od građana muslimanske narodnosti u mjesecu kolovozu 1993. godine položen je na štednu knjižicu na ime gospodina Marinka Katića sina Zdravka iz Rotimlje, općina Stolac, novac je podignut s knjižice i položen na račun Općinskog vijeća Stolac, o istom novcu sačinjen je zapisnik".

Udruženje logoraša Stolac će pokrenuti inicijativu, te ispitati sve mogućnosti da tužbom protiv Općine Stolac i ratnih izvršitelja utvrdi gdje je završilo izuzet novac, zlato, porodično blago od građana bošnjačke nacionalnosti Stoca. Ovim putem pozivamo i istražitelje i tužitelje SIPA-e, kako bi ova frapantna saznanja dobila sudski epilog.

Ovakvi dokazi još jednom potvrđuju zločinački karakter tzv. Herceg-Bosne, ali i pravomoćnu presudu u Hagu kojom je potvrđen međunarodni sukob u Bosni i Hercegovini i uloga Republike Hrvatske. Sada je na domaćim organima da do kraja istjeraju pravdu i za lokalne ratne moćnike i njihovu ulogu tokom devedesetih, kažu stolački logoraši.