Najteže godine
93

Knjiga o UZP-u: "Istina o Dretelju" promovisana večeras u Mostaru

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Knjiga o najstrašnijim danima brojnih Hercegovaca sakupljena u knjizi "Istina o Dretelju" promovisana je večeras u mostarskom Centru za kulturu. Knjigu je izdalo Udruženje logoraša Stoca.

Ovo je druga knjiga u proteklih godinu dana koju je izdalo Udruženja logoraša Stoca, koji su, kako kažu za naš portal dali sebi u zadatak poslije presude Prliću i Haškoj šestorci i dokazane istine o žrtvama i patnji kroz logore projakta HZHB da urade i objave knjige koje dokazuju i dokumentovano donose dešavanja u logorima iz perioda rata.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Knjiga "Istina o Dretelju" naslovom najbolje govori o svom sadržaju, a što je veoma bitno ne piše samo o stradanju jednog naroda. Ona počinje stradanjem Srba doline Neretve u ljeto 1992. godine i formiranjem logora Dretelj te zatvaranja nekoliko stotina građana srpske nacionalnosti", kažu nam.

Knjiga kasnije govori dešavanjima u ljeto 1993. godine i zatvaranje nekoliko hiljada Bošnjaka u logor Dretelj, a sve u projekciji udruženog zločinačkog poduhvata (UZP).

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Sastavljena je od dokumenata, spiskova, izjava svjedoka, haških dokumenata i presuda kako zločincima, tako i počiniocima. Sve objavljeno u knjizi je samo dokaz jedne surove istine i dešavanja iz tog perioda. Istina može biti samo jedna", kazali su.

O knjizi su govorili Amer Obradović, Alija Lizde i Edim Šator.