{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U 61 zemlji postoji rizik od gašenja interneta

4.12.2012. u 17:19
0
35
U 61 zemlji postoji rizik od gašenja interneta
0
U 61 zemlji postoji rizik od gašenja interneta
Utišavanje kritičara i uništavanje njihove mogućnosti komunikacije putem interneta je postalo ustaljena taktika diktatorskih režima koji se nalaze pred propasti. To se desilo u Libiji i Egiptu. Prije nekoliko dana i Sirija je svojim stanovnicima onemogućila pristup internetu.
Prema rezultatima istraživanja kompanije Renesys, slično bi se moglo desiti i u mnogim drugim zemljama, uključujući Etiopiju, Jemen i Grenland. Čak 61 zemlja na svijetu ima samo jednog ili dva operatera koji ih povezuju sa internetom.

"Ukoliko se nalazite u zemlji sa manjim brojem stanovnika isključivanje interneta je jednostavno", rekao je James Cowie, šef za tehnologiju kompanije Renesys.

Na drugoj strani se nalaze zemlje kao što su Sjedinjene Američke Države, Kanada, Holandija i Japan u kojima se nalazi više o 40 različitih operatera i u kojima je gašenje interneta skoro nemoguće.

"Ono što čini da se jedna zemlja jednostavno isključi sa interneta je visok stepen centralizacije i mali broj operatera. To su zemlje koje po svojoj prirodi ili putem regulacije imaju malo operatera", kaže Cowie.

Bosna i Hercegovina je, zajedno sa ostalim zemljama regije, svrstana među zemlje malog rizika za gašenje interneta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: