Nekoliko zemalja svijeta žele smanjiti američku dominaciju nad svjetskom mrežom

S
SRNA
13.12.2012. u 17:41
2
9
Nekoliko zemalja svijeta žele smanjiti američku dominaciju nad svjetskom mrežom
2
Nekoliko zemalja svijeta žele smanjiti američku dominaciju nad svjetskom mrežom
Nekoliko zemalja svijeta, uključujući Rusiju, Kinu i Saudijsku Arabiju, pokušavaju da smanje američku dominaciju na internetu i, ukoliko budu uspješni, time će vlastima omogućiti da eliminišu stranice sa problematičnim sadržajem.
Grupacija se protivi američkoj dominaciji u ključnim dijelovima interneta, što se ogleda u prijedlogu iznesenom na Svjetskoj konferenciji o međunarodnim telekomunikacijama u Dubaiju.

Među najkontroverznijim je prijedlog za preformulisanje uloge koju ima "Internetska korporacija za dodjelu imena i brojeva", sa sjedištem u SAD, a koja upravlja Sistemom imena domena.

Nekoliko država smatra da upravljanje domaćim internetskim adresama treba da bude u rukama domaće administracije. Među države koje podržavaju takav prijedlog su Kina, Rusija, Saudijska Arabija, Alžir Bahrein, Irak, Sudan i Ujedinjeni Arapski Emirati.

"Cilj konferencije u Dubaiju je revizija zastarjelih `Međunarodnih telekomunikacionih regulativa` iz 1988. godine - globalnog sporazuma kojim su uspostavljeni opšti principi za osiguranje slobodnog protoka informacija širom svijeta, unapređenje pristupačnijeg i ujednačenog pristupa za sve i postavljanje osnova za inovacije i rast tržišta", navodi se u saopštenju objavljenom na internet stranici Međunarodne unije za telekomuniukacije.


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: