Tužna godišnjica u Ahmićima, sjećanje na 116 mučki ubijenih civila: Da se nigdje ne ponovi

Piše: E. M./Klix.ba
16.4.2019. u 10:08
199
163
Tužna godišnjica u Ahmićima, sjećanje na 116 mučki ubijenih civila: Da se nigdje ne ponovi
199
Mirnom šetnjom "Marš istine i sjećanja" započelo je obilježavanje 26. godišnjice zločina nad 116 civila u Ahmićima kod Viteza.
Blizu 700 učesnika jutros je iz Starog Viteza krenulo na marš istine i sjećanja kako bi svjedočili i na ovaj način od zaborava sačuvali zločin od zaborava.

Šetnja je počela simbolično iz Starog Viteza, jer je ukop civila obavljen na Šehidskom mezarju u ovom mjestu, a ne na mezarju u Ahmićima, koje je bilo razoreno, a trasa prolazi kroz grad Vitez do Ahmića.

Foto: E. M./Klix.ba Foto: E. M./Klix.ba


Pored trase nalazi se veliki broj policijskih službenika koji osiguravaju ovaj skup.

Ispred organizacionog odbora prisutnima se kod spomen-obilježja Cisterna obratio Advan Akeljić koji je kazao kako je cilj da ovaj pohod bude tradicija kako se nigdje ne bi dogodio zločin kao u Ahmićima.

Foto: E. M./Klix.ba Foto: E. M./Klix.ba


Među okupljenima je i Eldin Dogan, 20-godišnjak koji se obratio u ime Mreže mladih iz Travnika.

"Došao sam da podržim naše Bošnjake u Vitezu i da odamo počast ubijenima u zločinu u Ahmićima. Ono što se desilo nikada ne treba da se zaboravi, a ni dogodi negdje drugo", kazao je Dogan.

Foto: E. M./Klix.ba Foto: E. M./Klix.ba


Mirovni aktivista iz Tuzle Ramiz Berbić sa svojim kolegama iz Udruženja Koraci mira Odžak danas je došao u Ahmiće kako bi odao počast ubijenima.

"Učestvujemo na marševima od Srebrenice do Vukovara, a došli smo i u Ahmiće kako bismo pružili podršku ovim ljudima i odali počast nevino ubijenima. Mi moramo pamtiti, a svaki čovjek koji za sebe kaže da je civilizovan, dužan je ukazati na stradanje civila", kazao je Berbić.

Foto: E. M./Klix.ba Foto: E. M./Klix.ba


Na spomen-obilježju Cisterna održan je historijski čas o stradanju na ovom mjestu gdje je eksplodirala cisterna puna eksploziva te je poginulo šest osoba.


Komentari (163)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: