Bolna sjećanja
156

U Ahmićima obilježena još jedna godišnjica strašnog zločina: Rane ne zacjeljuju

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Dvadeset šest godina od strašnog zločina u Ahmićima su i dalje bol i tuga. O sjećanjima je danas svima teško govoriti, a za 116 ubijenih danas su građani ostavili cvijeće te uputili molitve.

Obilježavanje 26. godišnjice zločina u Ahmićima počelo je jutros mirnom šetnjom od Starog Viteza prema Ahmićima pod nazivom "Put istine i sjećanja" kojem je učestvovalo više od 700 učesnika.

Na Šehidskom mezarju proučeni su odlomci iz Kur’ana, a između bijelih nišana civila koji su nevino ubijeni sjedili su članovi porodica. Pogledom prema zemlji, mislima 26 godina u prošlost, sjećali su se tog 16. aprila u Ahmićima.

Besima Ahmić danas je posjetila mezare oca i sestre. Prije 26 godina je bila samo ranjena.

"Danas sam posjetila mezare oca i sestre koji su ubijeni 16. aprila u Ahmićima, a ja sam samo bila ranjena. Rane ne zacjeljuju, iz godine u godinu sve ovo bude teže", govori Ahmić.

Za zločine u Ahmićima osuđen je Dario Kordić koji je nakon 25 godina pušten na slobodu i danas se predstavlja kao prosvijetljena osoba koja drži predavanja pojedinim zajednicama. Ahmić je kazala da na to nema nikakav komentar.

"Ljudi su pobijeni, a niko nije odgovarao. Pravda nije zadovoljena osuđivanjem jedne osobe. Ubili su nedužne, moja sestra je imala 18 godina", dodala je Ahmić.

Nakon vjerskog programa na Šehidskom mezarju u Starom Vitezu, kod Donje džamije u Ahmićima na spomen-obilježju ubijenim civilima položeno je cvijeće, a program će biti nastavljen u Gornjoj džamiji obraćanjem zvanica iz vjerskog života, gdje će biti proučen i kelime-i-tevhid, dok će u Osnovnoj školi u Ahmićima biti prikazan interaktivni narativ "Ahmići: 48 sati pepela i krvi".