Upriličena svečanost
882

Turković otvorila konzulat u Novom Pazaru: Historijski korak za građane s obje strane granice

N. V.
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković otvorila je danas Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru, u Srbiji.

Turković je konzulat otvorila zajedno sa državnim sekretarom u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Srbije Nemanjom Starovićem te gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem.

Veliki broj građana, predstavnika lokalnih vlasti, vjerskih zajednica te drugih uglednika i predstavnika diplomatskog kora prisustvovao je ovom historijskom činu.

"Otvaranje konzulata je izuzetno važan, historijski korak za obje države i za građane sa obje strane granice. Posebno, jer je inicijativa došla od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, ali i od Bošnjačkog nacionalnog vijeća. To potvrđuje da je postojala snažna volja i namjera da se i na ovaj način stvori okvir za zbližavanje ljudi, ali i za rješavanje nekih elementarnih i svakodnevnih potreba i problema. Otvaranje Generalnog konzulata je veliki korak i za bh. diplomatiju, koja će postati snažnija i više biti na usluzi bh. državljanima, ali i državljanima Republike Srbije koji imaju porodice, prijatelje, poslove, imovinu ili poslovne partnere u Bosni i Hercegovini", rekla je ona.


Cilj je da državljani BiH u Novom Pazaru i okolini mogu jednostavnije ostvariti svoje potrebe kao što je vađenje pasoša, putnog lista, rodnog lista i slično.

"Naši narodi osjećaju međusobnu duboku povezanost i treba im olakšati njegovanje prijateljskih i poslovnih veza. Stanovinici Sandžaka, osjećaju duboku povezanost sa Bosnom i Hercegovinom i ta osjećanja su obostrana. Naša želja je da te odnose jačamo, sa ciljem njegovanja dobrih međudržavnih odnosa i da doprinosimo njihovom daljnjem razvoju", rekla je ministrica Turković tokom obraćanja.

Generalni konzulat će pokrivati Zlatiborski i raški upravni okrug, uključujući i Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Nova Varoš, Priboj i Prijepolje.

Odluku o otvaranju je donijelo Predsjedništvo BiH 2019. godine.