vijesti
119

Tanja Fajon za Klix.ba: Desničari neće spriječiti širenje EU na zapadni Balkan

Piše: F. Vele
Tanja Fajon: Proevropske stranke su u većini (Foto: EPA)
Tanja Fajon: Proevropske stranke su u većini (Foto: EPA)
Tanja Fajon je osvojila novi mandat u Evropskom parlamentu (EP). Ova bivša novinarka, koju ovdašnja javnost ponajviše pamti po iskrenoj borbi za viznu liberalizaciju za zemlje zapadnog Balkana, kao i njegovo očuvanje, na evropskim izborima u nedjelju je dobila novi mandat, i to na osnovu preferencijalnih glasova, iako lider Socijalnih demokrata (SD) Igor Lukšič nije dobio dovoljno glasova pa je podnio ostavku.

Fajon za Klix.ba kaže da je zadovoljna činjenicom da će nastaviti svoj mandat u EP.

"Znate dobro da sam već ovaj mandat puno radila, a tako ću nastaviti i dalje. Zalagala sam se za proširenje EU na zapadni Balkan. Želim i dalje pomoći BiH u napretku kad je u pitanju proces integracija. Važno mi je ono što se dešava u BiH, pratim svaki dan. Kakva će biti situacija u Evropi dalje, teško je sada reći. Znate da smo imali tešku ekonomsku krizu, socijalnu krizu. Proširenje EU nije bilo prva tačka na agendi. Ja i moje kolege ćemo se nastaviti zalagati za proširenje EU, da pomognemo zapadnom Balkanu, da i dalje sarađujemo", govori Fajon.

Na pitanje koliko se njezin optimizam podudara s jačanjem krajnje desnice u EU koja svoj program bazira na euroskepticizmu, Fajon kaže da nije pesimista.

"Još uvijek smo u situaciji da imamo većinu proevropskih snaga u EP. To su Evropska narodna stranka (EPP), liberali, socijalisti... Svi zajedno ćemo nastaviti agendu proširenja. Euroskeptici ili radikali koji s ušli u EP neće biti u mogućnosti da naprave političku snagu, silu, novu frakciju u EP. To znači da se neće puno promijeniti u novom mandatu. Naravno, zavisi od nacionalnih vlada zemalja EU, dakle, kakvo će biti raspoloženje", govori Fajon te, dodaje:

"Stvarno mislim da se neće puno toga promijeniti. Sigurno imamo sad veći dio euroskeptika u EP. Kako sada izgledaju stvari, oni neće biti u mogućnosti da imaju veći utjecaj jer su sasvim različiti, puno je različitih agendi. Neće biti u mogućnosti da naprave novu jaku političku frakciju. Još uvijek će većina biti proevropska, a to znači da su to snage koje podržavaju proširenje EU".

Priznaje da su se i u prošlom mandatu mnogo puta susretali sa nacionalističkom, populističkom retorikom te da se ona snažno osjeća u EU već tri godine.

"Sve zavisi od čelnih ljudi EU, kakva će biti njihova agenda", dodala je Fajon, naglašavajući, na kraju, da ne postoje alarmantni podaci o prilivu emigranata u EU, te da ne vjeruje da će nove političke snage EU ukinuti viznu liberalizaciju, iako se krajnja desnica snažno bori protiv imigrantske populacije.