vijesti
0

Fajon: Nema nagovještaja ukidanja komesara za proširenje EU

Anadolija
Tanja Fajon (Foto: Arhiv)
Tanja Fajon (Foto: Arhiv)
Poslanica Evropskog parlamenta (EP) Tanja Fajon ne raspolaže informacijama koje bi mogle potvrditi da u budućem sazivu Evropske komisije (EK) neće biti funkcije komesara za proširenje Evropske unije (EU). Fajon je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) rekla da je prijatno iznenađena solidarnošću koja je bila prisutna za vrijeme poplava u Srbiji i Bosni i Hercegovini (BiH).

Na izborima za poslanike Evropskog parlamenta, koji su u zemljama EU održani od 23. do 25. maja, Tanja Fajon je dobila još jedan mandat. Kako su se bližili izbori za EP, počele su spekulacije o reorganizaciji Evropske komisije. Tema koja je uzburkala javnost bila je mogućnost ukidanja funkcije komesara za proširenje EU. To je posebno zabrinulo države Zapadnog Balkana koje vode pregovore oko članstva u EU. Fajon kaže da nema informaciju da će se nešto takvo desiti.

"Tačno je da su u posljednje vrijeme kružile spekulacije da postoji mogućnost da više neće postojati komesar za proširenje. Ne raspolažem zvaničnim informacijama koje bi to mogle potvrditi. U ovom trenutku, dakle neposredno poslije evropskih izbora, sve izgleda kao da do toga neće doći. Iskreno se nadam da se to neće dogoditi, jer bi to bio loš signal državama koje žele da se pridruže EU, uključujući države Zapadnog Balkana", smatra Fajon.

Napredak Crne Gore u pregovorima sa EU itekako su pozitivno ocijenjeni u Briselu. Poslanica Fajon kaže da je Crna Gora na dobrom putu kada su u pitanju evropske integracije.

"Od početka pregovaranja 2012. godine, Crna Gora je ostvarila značajan napredak. Jasno je da su poglavlja 23 i 24 od vitalnog značaja, pogotovo u slučaju Crne Gore. Proces pregovaranja postavlja jasna mjerila, određena u dijalogu između Evropske komisije i Crne Gore i koja treba da se ispune. U institucijama EU na Crnu Goru gledamo kao na državu sa najmanje problema i državu koja prednjači u EU integracijama. Mislim da je i entuzijazam što se tiče pridruživanja EU među državljanima Crne Gore prilično visok, što je jako važno za sprovođenje potrebnih reformi", pohvalila je Fajon napredak Crne Gore u pregovorima. Međutim, smatra da je nije dobar signal sa aspekta ocjene stanja to što Crna Gora ni nakon godinu dana nema vrhovnog državnog tužioca.

"To što Crna Gora nema vrhovnog državnog tužioca duže od godinu dana svakako nije dobar signal sa aspekta ocjene stanja na području sudstva i pravosuđa. Dva područja, kojima bi trebalo da se posveti puno pažnje i gdje je napredak najpotrebniji su borba protiv organizovanog kriminala i sloboda medija", poručila je Fajon.

Poplave u Srbiji i BiH usporit će reforme u ovim državama

Poslanica EP Tanja Fajon iskazala je zabrinutost zbog poplava koje su pogodile Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

"Trenutna situacija je, usljed vremenskih neprilika i poplava, vanredna i zabrinjavajuća. Nastala šteta je velika i imat će dugoročne posljedice. Nastala situacija će nesumnjivo utjecati na dinamiku sprovođenja reformi u Srbiji, kao i u BiH. Ono što me prijatno iznenađuje u toj situaciji elementarne nepogode je iskazana solidarnost država u regionu i prevashodno ljudi. Voljela bih da vjerujem da će se trenutna saradnja i solidarnost u ovoj mjeri nastaviti i u budućnosti. Možda će upravo krizna situacija, u kojoj su se BiH i Srbija našle, utvrditi put većoj spremnosti političara da nađu zajednički jezik i da djeluju složno", kazala je Fajon za AA.