Komad metala na dnu mora
0

Zvaničnica State Departmenta: Plinovod Sjeverni tok 2 je mrtav i nikada neće biti oživljen

M. G.
Victoria Nuland (Foto: Twitter)
Victoria Nuland (Foto: Twitter)
Kontroverzni gasovod Sjeverni tok 2 koji je zaustavljen zbog ruske invazije na Ukrajinu je "mrtav", rekla je visoka američka zvaničnica Victoria Nuland. Ovo gasi sve nade da bi gasni poduhvat vrijedan 12 milijardi dolara mogao imati budućnost.

"Mislim da je Sjeverni tok 2 sada mrtav", rekla je podsekretarka za politička pitanja Victoria Nuland američkim zakonodavcima o nagradnom geopolitičkom energetskom projektu Kremlja koji je postao žrtva zapadnih sankcija.

"To je komad metala na dnu mora, mislim da nikada neće biti oživljen", dodala je.

Komentari, na saslušanju u kojem se procjenjuje odgovor SAD-a na rusku invaziju, uslijedili su istog dana kada je predsjednik Joe Biden zadao ekonomski udarac Moskvi objavljujući da Sjedinjene Države prekidaju uvoz ruske energije.

Ovaj potez označio je veliko pooštravanje ekonomskih sankcija u Rusiji predsjednika Vladimira Putina, koja je doživjela krah valute u zemlji, porast inflacije i troškova zaduživanja, a pristup Moskve globalnim finansijskim tržištima nestaje.

"Također radimo sa našim saveznicima i partnerima na ograničavanju prekida globalnog snabdevanja energijom i na sprečavanju Rusije da naoružava svoj globalni izvoz energije, istovremeno ubrzavajući diversifikaciju snabdevanja energijom", rekla je Nuland.